poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Líčidlo americké

(Phytolacca americana)
Původní obyvatelé Ameriky ho využívali dvojím způsobem. Buď vnitřně jako dávidlo nebo vně na kožní onemocnění. Indiáni ho však znali i jako kardiotonikum a silné projímadlo. Semena a plody žvýkají apalačtí venkované dodnes, i když je čerstvá rostlina silně jedovatá. Do Evropy se rozšířila v 19. století k pročištění mízy.

Nejčastější uplatnění líčidla


Jak jsme se zmínili již na začátku, používá se zejména k pročištění mízy při horečce spojené s uzlinami nebo mandlemi. Pomáhá také při zánětu prsu nebo revmatismu. Zmírňuje projevy vředů, hemoroidů a zanícených kloubů.

Líčidlo americké - působení a účinky


Působí proti zánětu a parazitům. Stimuluje imunitní procesy a lymfatický systém. Je také lehkým analgetikem. Má projímavý účinek a může vyvolávat zvracení.

Jak líčidlo užívat

Šťáva z plodů není tak účinná, proto se budeme specifikovat na kořen. Ze sušeného kořene se vyrábí tinktura, která se užívá v dávce max. 1 ml, což představuje asi 20 kapek při infekci nebo jen překrvení uzlin, zánětu výše zmíněných oblastí a infekční mononukleóze. Stimuluje játra a pomáhá léčit vředy.

Líčidlo americké - fakta a rady

Z kořene lze vyrobit pleťovou vodu či prášek na onemocnění lymfatických uzlin a zánětu prsu, který se užívá v malých dávkách. Prášek se dá využít i jako zásyp při kožních plísních.

Vedlejší účinky líčidla

Nepřekračujte dávkování sušeného kořene. Ve vyšších dávkách má silné dávivé a projímavé účinky. Neužívejte v těhotenství, může způsobit abnormality plodu.


Při používaní líčidla pozor na

Všechny části čerstvé byliny jsou jedovaté, proto ho na zahradě raději nepěstujte.

Líčidlo americké - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®