poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Výhody bezmasého stravování

Každým rokem přibývá lidí, kteří se rozhodli pro změnu ve svém stravování a začali následovat vegetariánskou či veganskou dietu. Nejedná se o pouhý trend, ale o uvědomělé rozhodnutí zlepšit svůj životní styl. Říkáte si, jestli je vůbec možné vzdát se hamburgerů, guláše či křupavé slaniny? Existuje však řada důvodů, proč by se měl člověk zamyslet nad tím, zda by mu přechod na bezmasé stravování nepřinesl vytoužené výsledky. A jaké to mohou být? 

 

Zdravotní přínos rostlinné stravy

Za vegetariánskou stravu se všeobecně pokládá dieta, která se skládá z konzumace rostlinných potravin společně s mléčnými výrobky a vejci. Veganská dieta je striktnější, neobsahuje žádné potraviny živočišného původu, včetně mléčných výrobků, vajec a medu. Skládá se tak výhradně z ovoce, zeleniny, luštěnin, bylin, semen a ořechů.

 

Hubnutí patří mezi žádané výhody po zařazení rostlinné stravy, protože mají příznivci bezmasých jídel tendenci konzumovat méně kalorií. Vegetariáni jedí více vlákniny, antioxidantů, kyseliny listové, minerálů a důležitých vitamínů, v důsledku čehož mají nižší krevní tlak a index tělesné hmotnosti.

 

Živočišné produkty, jakými jsou maso a mléčné výrobky, mají vysoké hodnoty tuku, obzvláště nezdravých nasycených tuků a cholesterolu, a proto se vyznavači rostlinné diety těší obecně z nižšího obsahu tuku v těle.

 

Zdravá rostlinná strava přispívá k dlouhověkosti, pomáhá s depresí, podrážděností, únavou a snižuje riziko chronických nemocí. Jsou to především kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu, obezita, osteoporóza či rakovina.

 

Masové výrobky mohou obsahovat růstové hormony, herbicidy či antibiotika. Tyto toxiny jsou rozpustné v tučných částech masa zvířat. Vyčleněním masa z naší diety se tedy zároveň vyhýbáme těmto znečišťujícím látkám.

 

Nutriční výzva


Bezmasá strava je nejzdravější pouze tehdy, jeli správně vyvážená. Existuje několik věcí, na které si musí dávat pozor každý, kdo ke stravování přistupuje zodpovědně.

 

Výzvou je dostatečný přísun bílkovin nutných pro silnou imunitu a tvorbu svalů. Často hrozí také přejídání se sacharidy a cukry, což přispívá k přibývání na váze. Hlídat se doporučuje i přísun vitamínu B12, železa a mastných kyselin omega 3.

 

Než se pustíte do změny vašeho stravování, poraďte se se svým lékařem anebo si domluvte schůzku se specializovaným výživovým poradcem, který vám na základě vašich zdravotních údajů sestaví jídelníček splňující vaše nutriční potřeby.

 

Závěrem

Nikdy není pozdě zkusit bezmasé stravování, které může být zdravé pro každého v jakémkoliv věku.

 

Můžeme si vzít za inspiraci slavné příznivce bezmasé stravy, jenž jakoby měli recept na elixír mládí. Patří mezi ně například zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, boxer Mike Tyson, kanadský světový šampion v pokeru Daniel Negreanu, britský zpěvák a bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney, herečka Pamela Anderson či nestárnoucí hollywoodská hvězda Michelle Pfeiffer.

 

Se zvýšenou popularitou vegetariánství v poslední dekádě jsme zaznamenali nárůst specializovaných obchodů a restaurací, ale také produktů. Rostlinná mléka, tofu, vegetariánské masové náhražky ze sóji či rostlinných bílkovin jsou dnes k dostání téměř v každém supermarketu. Ke změně došlo dokonce i v řetězových restauracích, které začaly označovat v jídelních lístcích vegetariánská jídla.

 

Udělat si doma vlastní veganský či vegetariánský pokrm je nyní velice snadné, na trhu se vyrojilo množství specializovaných kuchařek, na internetu zas spousty odborných stránek, dokumentů a blogů. Nic nám už nyní nebrání k vyzkoušení zdravějšího způsobu stravování!

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.