poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu?

 

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. V následujících řádcích se dozvíte co dělat a nedělat, aby vám vše zůstalo dlouho čerstvé a zachovalo si co nejvíce minerálů, vitamínů a živin.

Úspěšné skladování ovoce a zeleniny začíná už při samotném nákupu. Věnujte proto výběru plodů dostatečnou pozornost. Nekupujte otlučené a nahnilé kusy. Berte v úvahu, kdy chcete ovoce nebo zeleninu spotřebovat. Pokud nakupujete na víkend, nezralé plody vám doma v klidu dozrají.

 

Během skladování kontrolujte

Může se stát, že v obchodě něco přehlédnete, zejména při zakoupení celého balení. K poškození může dojít i při přepravě. Balení doma otevřete, zkontrolujte a otlučené či nahnilé kusy vyhoďte. Předejdete znehodnocení zdravých kousků. Pravidelnou kontrolu provádějte i v průběhu skladování.

 

Umývejte až před konzumací

Ovoce a zeleninu umývejte až těsně před spotřebou, jinak smyjete přirozenou ochrannou vrstvu. Pak mají vyšší náchylnost k hnilobě a plísním. Pokud jsou kusy ušpiněné nebo od hlíny, jen je lehce otřete.

 

Co patří a nepatří do lednice

Ne každé zelenině a ovoci vyhovuje skladování v ledničce. Lednice svědčí mrkvi, brokolici, paprikám, salátům, červené řepě, špenátu a bylinkám. Při pokojové teplotě skladujte citrusy, banány a rajčata, jinak v ledničce ztrácí chuť. Avokádo nechte dozrát při pokojové teplotě. Česneku a cibuli je lépe na tmavém a suchém místě.

 

Co nikdy nekombinovat

Dávejte si pozor, jaké druhy ovoce a zeleniny skladujete přímo vedle sebe. Jablka, hrušky, broskve a banány uvolňují při zrání ethylen, který vůbec nesvědčí okurkám, lilkům, dýním, bramborám, brokolici ani mrkvi. Vedle rajčat neskladujte mrkev, která může zhořknout a cibule ztrácí svůj říz.

 

Čistota je základ

Pozornost věnujte i místům, ve kterých ovoce a zeleninu skladujete. Udržujte lednici, komoru, spíž i sklep v čistotě. Pak se doba, po kterou zůstane ovoce a zelenina při skladování čerstvé, výrazně prodlouží. Česnek, cibule, mrkev, brambory, květák či jablka vám vydrží poměrně dlouho, měkké ovoce, jako jsou jahody, maliny a třešně, nebo zelenina, jako rajčata, saláty a okurky je lepší spotřebovat co nejdříve. V každém velkoobchodě s ovocem a zeleninou vám rádi poradí, jak zeleninu a ovoce uchovat, aby vydržely čerstvé.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.