poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jsme neplodní, co s tím?

Zdá se, že najít si vhodného partnera, usadit se a založit rodinu, je přirozený vývoj. Nikdo z nás ani na chvíli nepřemýšlí o tom, co stane, když tahle přirozenost bude nečekaně narušena oznámením, že jsme neplodní. Bohužel se s tímto faktem setkává stále víc a víc lidí. Hladký průběh přirozeného vývoje a zrání se najednou dostane do zlomového bodu a pár je vystaven zátěžové zkoušce. Jak překonat toto těžké období a i přes nesnáze osudu počít vytoužené miminko?  


Proč nemůžeme počít a kdo za to může?

Aby došlo k požehnanému stavu, je zapotřebí dvou lidí, ženy a muže, respektive vajíčka a spermie. Celý tento proces je znám už dětem na základní škole, takže jeho popisování můžeme asi vynechat. Ovšem pokud nedojde k početí přirozenou cestou při pravidelném nechráněném styku během jednoho roku, někde se něco pokazilo. Oba partneři začínají být frustrováni už ve chvíli, kdy sami vidí, že je něco špatně. Obviňování situaci jen zkomplikuje. Pocit selhání je normální, ale zcela zbytečný. Partneři by se měli navzájem podpořit a podstoupit lékařské vyšetření. Neplodnost je nemoc, která může potkat každého z nás. A stejně jako většinu civilizačních chorob, tak i neplodnost zhoršuje stres, alkohol a nezdravý životní styl. Léčba neplodnosti tedy vyžaduje první krok a tím je diagnóza. Až po zjištění příčiny může být zvolena správná metoda léčby. 

 

Mezi nejčastější příčiny neplodnosti patří: 

· Hormonální poruchy

· Protilátky proti spermiím (u žen i mužů)

· Menší objem ejakulátu (zhoršená pohyblivost spermií, nízký počet)

· Endometrióza

· Změna v anatomii či imunologický faktor

 

Účinné metody léčby

Léčba je zahájena bezprostředně po vyšetření. Podle náročnosti stavu je zvolena adekvátní metoda. Někdy totiž stačí k početí skutečně málo, jako například podpořit ovulaci nebo za pomoci IUI (Intrauterinní inseminace) takříkajíc prorazit spermiím cestu k vejcovodům. V případě, že jsou potíže vážnější, je nutné přistoupit na umělé oplodnění. Tato metoda stále v lidech vyvolává jistou nedůvěru, ačkoli je velice účinná, statistiky hovoří o tom, že každé desáté dítě je ze zkumavky. Není se tedy čeho bát ani za co stydět. Umělé oplodnění může proběhnout různými metodami. Nejznámější je právě spojení vajíčka a spermie ve zkumavce neboli oplodnění in vitro. Proces spojení probíhá přirozeně bez zásahu lékařů. Náročnější asistovaná reprodukce už přímo vpraví spermii do vajíčka, jde o jednu z nejpoužívanějších metod nazývanou ICSI. Více o metodách léčby naleznete zde.

 

Dítě je dar, tak se nevyhýbejme dárcovství

Některé případy neplodnosti však vyřeší už jen dárcovství vajíček nebo spermií. Protože je to velmi citlivá záležitost a lehce zneužitelná, podléhá dárcovství legislativě a je zcela anonymní. Dárkyní vajíček se může stát zcela zdravá žena mezi 18. a 34. rokem. Dárcovství je limitováno věkem proto, že vysoký věk může být jedním z důvodů neplodnosti. Páry, které nemohou použít své vlastní spermie a vajíčka pro mimotělní oplodnění, se mohou s důvěrou obrátit na kliniku zabývající se dárcovstvím. V dnešní době lze darovat i embryo. Na základě vámi vyplněného dotazníku lze najít oba dárce a spojit jejich zárodečné buňky. Embryo je pak poskytnuto k embryotransferu. Dárcovství je jedna z velkých a reálných nadějí, jak se stát rodičem. Více informací o této metodě naleznete zde.

 

Můžeme ovlivnit pozitivní výsledek umělého oplodnění?

Důležité je poslechnout rady lékařů a uvolnit se, eliminovat stres, nekouřit a nepít alkohol. Někdy se samotný problém vyřeší sám jen díky naprostému uvolnění. K uvolněnému stavu nám může pomoci i alternativní medicína, jako je například akupunktura. Tato metoda nám pomůže především harmonizovat naše tělo a dát věcem volný průběh. Jako doplněk mimotělního oplodnění je velice účinná.

 

Článek vzniknul na základě informací poskytnutých webem kliniky KARLSBAD FERTILITY.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.