poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jak poznat kvalitní omega-3 kyseliny a proč je užívat?

Je vám jasné, že omega-3 potřebujete pro zdravé srdce, mozek a zrak, a plánujete začít je užívat? V mnoha produktech na trhu není lehké se vyznat. Čeho se při výběru omega-3 držet, poradíme v tomto článku.

 

Dozvíte se:

 

Dvě zkratky, které musíte znát: EPA a DHA

Skrývají se pod nimi dva druhy mastných kyselin omega-3.

 

EPA – kyselina eikosapentaenová:

Je důležitá především pro srdce a cévy. Její pravidelné doplňování má proto mnoho zdravotních benefitů hlavně pro dospělé. Svůj význam má i pro děti, u nich je však důležitější zaměřit se spíš na příjem kyseliny DHA.

 

DHA – kyselina dokosahexaenová:

Se podílí na normálním vývoji mozku a nervové soustavy. Tento proces začíná pár týdnů od početí, trvá celé těhotenství, až do raného dětství. Kyselina DHA je pro děti nesmírně důležitá, a pokud vybíráte produkt i pro ně, zaměřte se na to, aby ve složení převažovala.

 

V produktu pro dospělé by tedy měla převažovat kyselina EPA, u dětí je naopak kyselina DHA.
Jaký je vlastně přirozený zdroj omega-3?

 

Je to rybí tuk. Právě kvůli vysokému obsahu mastných kyselin odborníci tlačí na častou konzumaci ryb. Nejbohatší jsou na něj tučné mořské ryby, ty sladkovodní mají bohužel omega-3 málo.

 

Koncentrovaný rybí tuk v kapslích představuje chytré řešení: je v něm potřebná denní dávka omega-3, nemá žádnou pachuť a můžou ho užívat i ti, kteří nemají ryby rádi, a finančně se vyplatí víc, než když byste 3x týdně kupovali čerstvé ryby.

 

Omega-3 rostlinného původu najdeme v oříškách, semínkách a rostlinných olejích. Je tu však jedno úskalí: rostlinné omega-3 mají v lidském těle jen malou vstřebatelnost. Omega-3 z rybího tuku náš organismus využije z 92 %.

 

Lidské tělo si omega-3 samo nevyrábí!

 

Má u omega-3 užívání smysl pro každého?

Jednoduchá odpověď: ANO! Jak jsme už popsali výše – omega-3 jsou nezbytné pro vývoj mozku ještě před narozením. Protože mozek nám ale slouží celý život, musíme jeho činnost podporovat stále.

 

To samé platí pro srdce a oči – jsou to naše nejdůležitější orgány, které se bez omega-3 neobejdou. Pokud jíte málo ryb, máte i nedostatek omega-3 a po pár týdnech jejich užívání zaručeně poznáte ten rozdíl!

 

Další účinky omega-3 na zdraví:

Užívání omega-3 kyselin je tím nejlepším, co pro své zdraví můžete udělat. Stále probíhá mnoho výzkumů a studií, které se týkají pozitivního vlivu mastných kyselin na lidskou psychiku, nebo různá onemocnění. Jedno je ale jisté už teď: jde o přírodní, tělu přirozenou živinu, kterou byste mu měli dopřávat v hojné míře!

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.