poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Vyzkoušejte přípravu kávy v moka konvičce

Nejrůznějších tipů, jak vybrat kávovar, je na internetu k nalezení celá hromada. Tento článek to však udělal za vás. Pojďte si přečíst o moka konvičce, která proniká do stále více domácností jak u nás, tak v zahraničí. Třeba vás přesvědčí, že místo přípravy kávy v automatickém kávovaru nebo přípravy na "turka" si moka konvička zaslouží vaši pozornost.

 

Krátce z historie

První hliníková moka konvička spatřila světlo světa již v roce 1933. Její historie je spojena se jménem italského inženýra Alfonsa Bialettiho, který dal ve své dílně zrod tomuto známému alternativnímu způsobu přípravy kávy.

 

K nápadu vytvořit konkrétně tento nový typ kávovaru údajně přispěla poměrně obyčejná situace. Říká se, že byly Bialettimu inspirací jednoduché pračky, ve kterých praly italské ženy. Tyto pračky byly tvořeny nádobami s rourou uprostřed, skrz kterou byla působením páry vytlačována nahoru horká voda. K tomu přidejme skutečnost, že vlastnil dílnu zaměřenou na výrobu hliníkových produktů a moka konvička je na světě.

 

Bialetti tím pravděpodobně splnil sen nejen sobě, ale také značnému množství italských domácností. Umožnil tím totiž přípravu oblíbené kávy doma, přístroj byl oproti svým předchůdcům levný, jednoduchý na ovládání a skladný.

 

Ještě větší slávě se začala konvička těšit po investici do reklamy a uvedení loga, které ji zdobí dodnes. Stalo se tak v 50. letech minulého století, kdy péče o rodinný podnik připadla do rukou Bialettiho syna jménem Renato.

 

Princip přípravy kávy

Moka konvička v sobě skrývá tři nádobky. Do nejspodnější se vlévá voda, prostřední slouží k nasypání kávy a ve vrchní nádobě se objevuje očekávaný nápoj.

 

Princip fungování je tedy obdobný jako u již zmiňovaných praček. Vroucí voda ve spodní nádobce začne díky páře stoupat vzhůru a vzniklý tlak způsobí, že voda projde přes sítko s namletou kávou.

 

Nejvhodnější je použít zrnka, která byla čerstvě upražena. Také namleta by měla být těsně před přípravou nápoje. Nejideálnější stupeň namletí kávy pro přípravu v moka konvičce se označuje jako středně hrubý. V podstatě to znamená, že by měla být jemnější než při přípravě ve french pressu, ale o něco hrubší než na espresso. Na teplotu vody neexistují jednotné názory, je proto na každém z milovníků kávy, zda zvolí studenou či předehřátou pod bod varu.

 

Postup přípravy není nijak složitý. Spodní nádoba se až po rysku naplní vodou. Do ní se vloží střední část s namletou kávou (tady pozor – měla by být naplněna celá, aby mohla voda protékat rovnoměrně). Poté už je možné nasadit horní nádobu a konvičku postavit nad plamen. Jakmile káva dosáhne přibližně 2/3 vrchní nádoby, je dobré ji okamžitě sejmout ze zdroje tepla. V opačném případě hrozí, že se voda vyvaří a káva namísto v břiše skončí vylitá v kuchyňském dřezu.

 

Výhody aneb proč sáhnout po moka konvičce

Jednou z mnoha výhod je například fakt, že je možné hotovou kávu v moka konvičce ponechat, jelikož je krásně oddělená od kávové sedliny. Trh nabízí konvičky v různých velikostech a designech. Přístroj je jednoduchý na přípravu kávy i následnou údržbu a je cenově dostupný. Ocení jej zejména milovníci silné kávy.

 

Nevýhody (abychom byli fér)

Hliníkové varianty konviček se příliš nekamarádí s indukcemi, proto je dobré si v popisu ověřit, s jakými typy ohřevu se daný model slučuje. Ale nebojte, dají se koupit konvičky i na indukci. Většinu je také nutné mýt v ruce a vyhnout se myčkám a saponátům obecně.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.