poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Co je ovulace? A jak funguje při užívání hormonální antikoncepce?

Ovulační proces se týká každé zdravé ženy. Ten ale občas nemusí fungovat úplně správně. Například v důsledku braní hormonální antikoncepce.

Ovulace je jedna z fází ženského menstruačního cyklu. Obvykle trvá pouze 1 den. Je však důležité zmínit, že ovulace není to samé jako plodné dny: ty totiž trvají až 5 dní, přesněji to jsou 3 dny před ovulací, den vlastní ovulace a 1 den po ovulaci, kdy může být vajíčko oplodněno.

Ovulace při braní hormonální antikoncepce

Jestliže žena užívá hormonální antikoncepci (HA), nastává jiná situace. Mozek dostává prostřednictvím hormonů z HA signál, že jste těhotná, tudíž pravá ovulace nenastává a vajíčko tedy nemůže být oplodněno. V tomto případě mohou nastat určité komplikace po vysazení HA a při následné snaze otěhotnět. Tělu chvíli trvá, než zpracuje fakt, že do těla nejsou dávány hormony prostřednictvím HA. Mohou tedy nastat situace jako vynechání či zpoždění menstruace.

Je tedy možné, že bude několik měsíců trvat, než se ženský cyklus upraví a začne být opravdový a tělu přirozený. Může se stát, že přijde menstruační krvácení, ale to se nemusí stoprocentně rovnat ovulaci. Je tedy na místě udělat ovulační test, a především sledovat znaky, které vám dává vaše tělo.

Příznaky ovulace

Mimo ovulačních testů, které vám ukáží, zda ovulujete či ne, existuje také mnoho fyziologických příznaků a změn, podle kterých žena může vypozorovat, že právě ovuluje. Mezi nejběžnější se řadí bolest prsou a vaječníků, únava, slabé krvácení přibližně v polovině cyklu, mírné zavodnění nebo změna konzistence poševního hlenu.

Mýty o ovulaci

O ovulaci koluje spousta mýtů. Zde jsou uvedeny 3 nejčastější.

1) Ovulace vždy v polovině cyklu

Fungování ženského těla je individuální. Některé ženy ji mohou mít dříve, jiné zase později. Tělo vysílá určité signály, že ovulace je, viz. příznaky výše. Žena tedy posloucháním svého těla dokáže odhadnout, zda právě ovuluje. V jiném případě je možné udělat ovulační test.

2) Otěhotnět se dá pouze při ovulaci

Tedy v průběhu 24 hodin. To je omyl. Jak už je uvedeno a vysvětleno výše, je rozdíl mezi ovulací a plodnými dny. Plodné dny, bývá jich přibližně 5 v jednom cyklu, jsou nejlepším časem pro to, aby žena otěhotněla. Spermie totiž dokáží uvnitř ženy přežít a počkat na vajíčko. Není tedy třeba se stresovat, protože nejde pouze o jeden den, ale o delší časový úsek, kdy je žena schopna otěhotnět.

3) Menstruace nerovná se ovulace

Jestliže žena užívá HA, tak menstruuje, ale menstruační krvácení je uměle vytvořeno pomocí hormonů. Po vysazení se tedy může stát, že žena není schopna ovulace, i když krvácí. Tělo potřebuje čas a prostor pro zotavení a najetí do přírodního režimu.

Ovulace je fáze cyklu, kterou není radno podceňovat, i když se zrovna nesnažíte otěhotnět. I zde platí jedno: poslouchat své tělo. A jestliže se vám nezdá vaše ovulace, nebo celý menstruační cyklus, delší dobu v pořádku, neváhejte navštívit gynekologa. Na pobočkách gynekologie Gynem je vám plně k dispozici tým lékařů, který vám zodpoví veškeré dotazy.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.