poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Fúzní biopsie prostaty je moderní metoda zachycení rakoviny prostaty

Karcinom prostaty představuje po rakovině plic a tlustého střeva třetí nejčastější zhoubné nádorové onemocnění u mužů. V České republice se nádor prostaty objevuje u více než 63 tisíců mužů. Standardní biopsie má omezené možnosti, vývoj v oblasti diagnostiky však přinesl novou průlomovou metodu pro zachycení karcinomu prostaty.

 

Fúzní perinální biopsie prostaty je inovativní způsob, jak zavčas diagnostikovat karcinom prostaty a správně nastavit léčbu. Diagnóza je navíc přesnější, protože se jedná o jakýsi průsečík dat ze dvou odlišných zdrojů. Pacient podstupuje magnetickou resonanci a ultrazvuk, přičemž získaná data z těchto vyšetření se potom zhodnocují a je možné na jejich základě přesně určit ohraničení ložisek.

 

Diagnostika rakoviny prostaty touto cestou se v České republice provádí prozatím jen v jediném ambulantním zařízení, a to konkrétně v UroKlinikum. Současně se jedná o jednu z prvních klinik provádějících tento způsob biopsie.

 

Pražská urologická klinika UroKlinikum používá kvalitní německou technologii BiopSEE, za kterou stojí významná společnost MedCom.

 

Co je to fúzní perinální biopsie?

Prvně pacient podstoupí magnetickou resonanci, která objasní podezřelé ložisko, a ultrazvuk. Výsledky se potom vzájemně propojí. Všechno zpracovává propracovaný software, jenž dokáže spolehlivě zacílit patologické ložisko. Lékař je potom schopen rychle a bezpečně nádor prostaty chirurgicky odstranit.

 

Propojení obrazu magnetické resonance a ultrazvukového obrazu nastává v reálném čase, a to právě pomocí integrovaného softwarového modulu. Fúzní biopsie prostaty zajišťuje kontroly v příčné, podélné a endfire rovině, čímž se zachytí i opravdu malá podezřelá ložiska. Běžná biopsie malé nádory často neodhalí, a tím pádem nová technologie umožňuje dřívější zachycení zákeřného onemocnění.

 

Výhody fúzní biopsie prostaty

Vyšetření je šetrnější, přesnější a preciznější. Přistupuje se přes hráz, což jsou svaly mezi konečníkem a varlaty.

 

Objednat se na vyšetření můžete přes internet, a to přes elektronický formulář na stránkách urologické kliniky UroKlinikum.

 

Jak probíhá vyšetření a indikace nádorového onemocnění?

Jakmile přijdete k urologovi na prohlídku, ať už preventivní, nebo kvůli akutním problémům, nejprve vám provede vyšetření per rectum, což je vyšetření prstem přes konečník. Preventivně byste měli chodit na kontrolu prostaty jednou ročně, a to po dosažení 40. roku života. Dále se ještě stanovuje z krevního rozboru hladina sérového PSA (prostatický specifický antigen).

 

Fúzní perinální biopsie se provádí ambulantně v lokální anestezii a inhalační anestezii. Po vyšetření ještě zůstanete půl hodiny v klidu na pozorování, a potom se můžete vrátit domů, ale ještě dva až tři dny odpočívejte. Vyvarujte se také pohlavnímu styku, koupelím ve vaně (raději se jen sprchujte) a těžkým břemenům.

 

Jestliže chcete podstoupit fúzní perinální biopsii, použijte glycerínový čípek a antibiotickou prevenci infekce pro vyprázdnění konečníku. Pokud užíváte léky na ředění krve, vysaďte je pět dnů před vyšetřením, ale až po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem.

 

Jakmile přijdete na kliniku, nejprve projdete přípravou, která zabere asi 15 minut. Odběr vzorků trvá zhruba 10 minut.

 

Výsledek máte k dispozici během nadcházejících 10 až 14 dnů. Histopatologický rozbor odebrané prostatické tkáně vám pak lékař předá a vše vám důkladně vysvětlí. V případě, že je diagnostikován karcinom prostaty, navrhne vám další léčbu a možnosti terapie (radioterapie a hormonální terapie).

 

Zdroj informací pro článek: https://www.uroklinikum.cz

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.