poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Dopřejte si rychlou vzpruhu čajem

Dopřejte si rychlou vzpruhu čajem

Čaj patří mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů a můžete si dopřát opravdu rozmanité příchutě. Mnozí čaj dokonce upřednostní před kávou a nedají dopustit na čajový rituál, který si můžete užít každý v klidu svého domova.

Jak čaj připravit

O přípravě čaje se říká, že je to téměř alchymie a k jeho přípravě bývá zapotřebí hlavně kvalitních surovin, čisté vody, ideálně ze studánky a pak speciální keramiky, ze které si čaj můžete vychutnatúplně jinak než z obyčejného hrníčku. Při přípravě čaje se také řeší doba jeho louhování,  u každého typu čaje je totiž tato doba jiná.

Obecně platí, že černé a bílé čaje by se měly zalévat vodou o teplotě zhruba 90° C a nechat louhovat dvě až tři minuty, zelené čaje zalévat vodou zhruba o teplotě 70° C a nechat louhovat zhruba jednu až tři minuty.

Na co si dát pozor

Pozor byste si měli dát u červených čajů, které se louhují i pět minut, indické čaje dvě a půl minuty a nepálské čaje tři minuty. A oblíbený Matcha čaj se louhuje dokonce až 10 minut. Tento čaj vám však nedovolí usnout a rozhodně vás nabudí, možná dokonce víc než zelený čaj.

Kdy volit jaký čaj

Je na vás, jaký čaj, kdy zvolíte. Pro čajové rituály se hodí japonské nebo čínské čaje, které mají silnou chuť a nepotřebují cukr ani další doplňky. Pro ranní povzbuzení volte zelený čaj, který vás příjemně nabije energií, zvyšuje koncentraci a také duševní výkon. Pokud večer nemůžete usnout, tak volte zklidňující čaj s meduňkou. Pokud máte pocit, že na vás něco leze a cítíte se slabí a nemocní, tak volte čaj s mátou, která pomáhá dýchacím cestám.

Jak na čajový rituál

Na přípravu čajového rituálu, který si můžete užít i v klidu a pohodlí svého domova, budete potřebovat čaj, který máte rádi. Můžete zvolit ovocný, bylinkový, černý, zelený nebo jakýkoliv jiný. Vyberte si, zda použijete sáček čaje nebo přímo čaj sypaný.

Připravte si také oblíbený servis, kterým může být porcelán nebo třeba sada přímo určená pro tyto čajové rituály. Popíjet čaj můžete v pokoji na zemi na polštářích, na gauči, na balkóně nebo klidně i na posteli. Zvolte si takové místo, které vám bude vyhovovat, a na kterém se budete cítit příjemně. Čajový rituál si můžete udělat sami, s partnerem nebo třeba s přáteli. Pijte čaj pomalu a vychutnávejte jeho chuť a blahodárný vliv na tělo.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.