poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Mononukleóza

Běžná nemoc, která zanechává pocit únavy a slabosti po několik týdnů. Mononukleóza mizí sama, ale dostatek spánku a péče vám pomůže cítit se lépe.

Příznaky


Mezi nejčastější příznaky patří vysoká horečka, silná bolest v krku, otoky lymfatických uzlin a mandlí, také slabost a únava. Příznaky obvykle začínají od 4 do 6 týdnů poté, co se člověk dostane do styku s virem.

Příčiny onemocnění


Mononukleóza je obvykle způsobena virem a nejčastěji se objevuje v pubertálním věku a u mladých dospělých. Děti také mohou být virem nakaženy, ale nemoc často přejde bez povšimnutí, protože jejich symptomy jsou mírné. Starší lidé obvykle nemoc nedostanou, protože mají vybudovanou proti viru imunitu. Mononukleóza se může šířit prostřednictvím kontaktu se slinami, hlenem z nosu a krku, někdy slzami. Vzhledem k tomu, že se může také přenášet líbáním, dostala přezdívku „nemoc z líbání.“ Pokud máte mononukleózu, můžete se vyhnout přenosu viru tím, že se s nikým nebudete líbat ani sdílet věci jako například sklenice, příbory či zubní kartáčky. Jakmile mononukleózu proděláte a vaše příznaky odezní, vždy už ale ponesete virus, který ji způsobil.

Jak se léčí Mononukleóza potravinovými doplňky

Obvykle stačí domácí léčba. Je vhodné dostatečně odpočívat, možná bude nutný klid na lůžku, takže si na chvíli uděláte přestávku s prací či školou. Na bolest v krku se doporučuje kloktat slaná voda nebo pastilky. Na snížení horečky a k úlevě od bolesti v krku a hlavy je vhodný acetaminofen nebo ibuprofen. Nikdy nedávejte aspirin lidem mladším 20 let, protože může způsobit komplikace. U léků si vždy přečtěte veškeré pokyny na etiketě a přesně je dodržujte. V závažných případech mohou být ke snížení otoku hrdla, mandle nebo sleziny použity kortikosteroidy. Vyhýbejte se také zvedání těžkých břemen, neboť by mohlo vést k přílišné námaze či prasknutí zvětšené sleziny.

Kdy navštívit lékaře s

Pokud vám byla diagnostikována mononukleóza, vyhledejte lékaře, pokud cítíte silnou bolest v levé horní části břicha. Může to znamenat, že vám praskla slezina. Také navštivte lékaře, pokud vám otečou mandle a je pro vás obtížné dýchat a polykat. Na lékaře se obraťte také v případě, že jste se léčili doma po dobu 7 až 10 týdnů a stále máte nedostatek energie, trpíte bolestmi a máte zduřené lymfatické uzliny. Pokud vám mononukleóza diagnostikována nebyla a máte silnou bolest v krku, která trvá déle než 2 až 3 dny i přes domácí léčbu, kontaktujte svého lékaře.

Mononukleóza - fakta a rady

Příznaky nemoci by se měly postupně zlepšovat během 2 až 3 týdnů a k běžným aktivitám byste měli být schopni se vrátit přibližně během měsíce.


Zdroj: http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/infectious-mononucleosis-topic-overview#1


Mononukleóza - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®