poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Lymfedém

Lymfedém je onemocnění, které způsobuje otoky (edémy) rukou a nohou.

Příznaky


K lymfedému patří pocit, že vám je vaše oblečení, prsteny a náramkové hodinky příliš těsné, máte pocit plnosti horních a dolních končetin, také méně flexibility v zápěstí, rukách a kotnících.

Příčiny onemocnění


Jedna z příčin lymfedému je chirurgické odstranění lymfatických uzlin, většinou během léčby rakoviny. Bez normálně fungujícího lymfatického systému se může v rukách a nohách usazovat tekutina a tak se vyvine lymfedém. Příčinou mohou být také léky, jako je například Nolvadex, radiační terapie a poranění lymfatických uzlin. Tento typ se poté nazývá sekundární lymfedém.

Jak se léčí Lymfedém potravinovými doplňky

Léčba se odvíjí od příčin a zahrnuje nošení kompresních oděvů, jako jsou punčochy či rukávy, správnou výživu, péči o kůži a drenáž. Zdvihnutím postižené končetiny můžete pomoci odtoku lymfy. Kdykoli je to možné, odpočiňte si a položte ruku či nohu na pohodlný povrch nad úroveň vašeho srdce. Nezatěžujte podpaží ani třísla, ani příliš dlouho nenechávejte končetinu zdviženou bez opory, neboť to může zvýšit otok. Ke snížení otoku také může pomoci jemné cvičení, používání svalů totiž pomáhá cirkulaci lymfy. Máte-li však otoky, je důležité postiženou končetinu před cvičením správně obvázat. Zeptejte se svého lékaře, jak obvaz používat a jaké cviky jsou pro vás nejvhodnější.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře navštivte, pokud na sobě pozorujete některé z výše uvedených příznaků.

Doporučení týkající se

Doporučení: Pokud jste měli operaci, při které vám byly odstraněny některé lymfatické uzliny, používejte postiženou ruku či nohu tak normálně, jak to jde. Většina pacientů se uzdraví asi za 4 až 6 týdnů po operaci a může se navrátit k běžným aktivitám. Pokud jste po operaci lymfatických uzlin nebo jste měli radiační terapii jako součást léčby rakoviny, můžete se lymfedému vyhnout nebo jej udržet pod kontrolou pomocí následujících tipů: Obraťte se na svého lékaře, jakmile pocítíte příznaky infekce, jako je zarudnutí, bolest nebo větší otoky na končetinách. Chraňte oblast, která byla operována před úrazem, a to i mnoho let po operaci. Pokud vám byly odstraněny lymfatické uzliny pod paží, nenechte si brát krev z ramene na straně operace lymfatických uzlin, ujistěte se, že ani měřič krevního tlaku nebude na tuto paži umístěn. Pokud jste v nemocnici, oznamte váš stav ošetřující sestře a dalšímu personálu. Pro holení používejte elektrický strojek. Při zahradničení nebo jiné činnosti, která může vést k poranění rukou, noste rukavice. Pokud vám byly odstraněny lymfatické uzliny z rozkroku, koupejte nohy každé den ve vlažné vodě a pečlivě je následně hydratujte. Noste pohodlné boty, správnou velikost punčocháčů, nenoste zužující podvazky, stehenní punčochy ani nadkolenky. Zeptejte se svého lékaře, jak zvládnout případné škrábance, bodnutí hmyzem a další poranění, která mohou nastat. Při pobytu venku požívejte opalovací krém i repelent, které budou vaši pokožku chránit před spálením a bodnutí hmyzem Nepřehlížejte pocity sevření nebo otoku kolem paží a nohou, okamžitě informujte svého lékaře. Nechte si doporučit fyzioterapeuta, který se na lymfedém specializuje. Pokud vám byl lymfedém diagnostikován a plánujete cestoval letadlem, budete muset použít kompresní oděv. Změny v kabině během letu mohou způsobit otok aj. Nesprávná velikost oděvu může váš stav také zhoršit, proto se ujistěte, že vám správně sedí.


Zdroj: http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/lymphedema-topic-overview#1


Lymfedém - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®