poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Klíšťová encefalitida

Virová infekce, která je na člověka přenesena kousnutím klíštěte.

Příznaky


Počáteční příznaky jsou hodně podobné chřipce a mohou zahrnovat vysokou teplotu, bolesti hlavy, únavu, bolesti svalů. Tyto problémy obvykle trvají až osm dní a poté se většina osob zcela uzdraví. Nicméně, u některých lidí se vyvinou příznaky vážnější, které způsobí vir rozšířený do ochranné vrstvy tkáně, která pokrývá mozek a míchu (meningitida) nebo mozek samotný (encefalitida). Příznaky tohoto závažnějšího stupně nemoci mohou zahrnovat změny duševního stavu jako je zmatenost, ospalost nebo dezorientace, také křeče, citlivost na jasné světlo, neschopnost mluvit a paralýza určitých částí těla. Tyto příznaky mají tendenci se časem zlepšovat, ale může trvat několik měsíců či let, než se pacient zcela zotaví a je zde riziko dlouhodobých komplikací. Přibližně jeden ze sta případů tohoto onemocnění je smrtelný.

Příčiny onemocnění


Nemoc se přenáší na člověka ze zvířat, méně častý způsob přenosu je konzumace syrového mléka a nepasterizovaných mléčných výrobků. K přenosu nákazy dochází již po dvou hodinách od přisátí klíštěte.

Jak se léčí Klíšťová encefalitida potravinovými doplňky

V případě, že máte podezření na klíšťovou encefalitidu, provede lékař vyšetření krve nebo lumbální punkci (odebrání vzorku mozkomíšního moku) aby potvrdil, zda jste nakaženi. V současnosti není k dispozici žádný lék na tuto nemoc, léčba si tedy pouze klade za cíl zmírnit symptomy. Pokud se u vás projeví příznaky druhého stupně, budete přijati do nemocnice, kde dostanete nitrožilní tekutiny a další ošetřovatelskou péči.

Kdy navštívit lékaře s

Obraťte se na svého lékaře, pokud jste se vrátili z oblasti, ve které jsou časté případy klíšťové encefalitidy a pociťujete příznaky podobné chřipce. Také byste měli vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve, pokud vás kouslo klíště v rizikové oblasti a nejste očkováni proti této nemoci nebo jestliže se po vyndání klíštěte objeví vyrážka či horečka. Pokročilý stav nemoci vyžaduje pohotovostní ošetření v nemocnici.

Klíšťová encefalitida - fakta a rady

Infikovaná klíšťata se nacházejí především v oblastech střední, severní a východní Evropy (včetně ČR), také existují dva typy klíšťové encefalitidy ve východním Rusku a v některých zemích východní Asie, zejména v zalesněných oblastech Číny a Japonska. Klíšťata se vyskytují v lesích, pastvinách, loukách v okolí řek, bažin, chrastí a křovinatých prostorech. Většinou žijí v podrostu, kde se mohou snadno dostat na kůži nebo oblečení lidí. Virus encefalitidy je přítomen ve slinách klíštěte, které rovněž obsahují přírodní anestetikum, takže si nemusíte všimnout, že jste byli pokousáni. Klíště můžete chytit kdykoli během roku, avšak jejich aktivita je nejvyšší v průběhu jara a počátkem léta.

Doporučení týkající se

Pokud chcete tomuto onemocnění předcházet, nejlepším způsobem je očkování. Přestože jste očkování podstoupili, měli byste ještě učinit opatření ke snížení rizika, že budete pokousání infikovaným klíštětem. Například byste měli nosit trička s dlouhým rukávem a kalhoty zastřené do ponožek, používat repelent, pravidelně kontrolovat, zda nemáte klíště – především oblasti podpaží, linii vlasů, za ušima, kolem loktů, hřbetů kolen a třísel.


Zdroj: https://www.cdc.gov/vhf/tbe/



Klíšťová encefalitida - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®