poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Chronická obstrukční plicní nemoc

Užitečné informace - Choroby a zdravotní stavy - Chronická obstrukční plicní nemoc

Chronická obstrukční plicní nemoc, neboli CHOPN je onemocnění plic, které ztěžuje dýchání. Je způsobeno poškozením plic, obvykle z důvodu kouření. CHOPN je často směsí dvou onemocnění: Chronické bronchitidy neboli zánětu průdušek, který blokuje dýchací cesty, takže pro pacienta je těžké dýchat. A emfyzému (rozedmy plic), při kterém jsou vzduchové vaky plic poškozené a ztrácí svou elasticitu, tudíž se méně vzduchu dostane do i z plic, kvůli čemuž má pacient pocit dechové nedostatečnosti. CHOPN se časem zhoršuje a poškození plic nelze zvrátit.

Příznaky


Hlavními příznaky CHOPN je dlouhotrvající (chronický) kašel, vykašlávaný hlen a dušnost, která se zhoršuje při cvičení. Pokud se nemoc zhorší, pacient může trpět krátkým dechem i během jednoduchých činností, jako je oblékání či jedení. Časté je také hubnutí.

Příčiny onemocnění


CHOPN je téměř vždy způsobena kouřením. Tabákový kouř dráždí dýchací cesty a ničí elastická vlákna v plicích. Další příčinou mohou být chemické výpary, prach a dlouhodobé dýchání znečištěného vzduchu. Také pasivní kouření plícím škodí. Obvykle trvá mnoho let, než se příznaky tohoto onemocnění projeví, takže nejčastěji postihuje osoby starší 60 let. Vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění máte také, pokud jste jako dítě prodělali větší množství vážných plicních infekcí.

Jak se léčí Chronická obstrukční plicní nemoc potravinovými doplňky

Nejlepší způsob jak zpomalit průběh CHOPN, je přestat kouřit. To je ta nejdůležitější věc, kterou můžete udělat. Nikdy není pozdě se tohoto zlozvyku zbavit. Bez ohledu na to, jak dlouho jste kouřili nebo jak vážná je vaše choroba, odvykání kouření vám může pomoci zastavit poškození plic. Dále vám lékař může předepsat léky určené pro usnadnění dýchání. Většina z nich se vdechuje, takže pronikají rychle přímo do plic. Také plicní rehabilitační program vám může pomoci zvládat svou nemoc. Tým zdravotníků poskytuje poradenství a učí, jak dýchat, cvičit a zdravě jíst.

Kdy navštívit lékaře s

Volejte sanitku, pokud se dostaví zástava dýchání, máte středně těžké až těžké potíže s dýcháním, tj. máte problém mluvit v celých větách či dýchat v průběhu jednoduché činnosti, pokud cítíte silnou bolest na hrudi, nebo když vykašláváte velké množství jasně červené krve. Svého lékaře navštivte co nejdříve, pokud vám bylo CHOPN diagnostikováno a vykašlali jste až několik lžic krve, máte dušnost či sípání, které se rychle zhoršuje, začíná vás bolet na hrudi, více kašlete a zvýšilo se množství vykašlaného hlenu či se změnila jeho barva, zvětšily se otoky nohou či břicha, máte vysokou horečku nebo cítíte symptomy chřipky.

Doporučení týkající se

Pokud tímto onemocněním trpíte, vyhýbejte se věcem, které mohou vaše plíce dráždit, například kouři a znečištěnému ovzduší, doma používejte vzduchový filtr, pravidelně cvičte a zbavte se přebytečných tuků.


Zdroj: http://www.webmd.com/lung/copd/default.htm


Chronická obstrukční plicní nemoc - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®