poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Diabetická noha

Jedná se o komplikaci cukrovky, která způsobí defekty dolních končetin kvůli postižení nervů a cév.

Příznaky


Nemocní mohou pociťovat pálivou bolest, brnění nebo mravenčení končetin, při chůzi poté pocit stažení kolem kotníků. Kůže nohou je suchá, se šupinkami a zatvrdlinami. Svalstvo ochabuje a také ochlupení je prořídlé. Dále se nemoc může projevit bolestmi svalů při chůzi, nehojícími se ránami, především na kotnících, nártech, patách, ploskách nohou a prstech, dále poté praskliny, puchýře a odřeniny.

Příčiny onemocnění


Chorobný proces vzniká v důsledku poškození nervů.

Jak se léčí Diabetická noha potravinovými doplňky

Léčba syndromu diabetické nohy je zpravidla dlouhodobá, může probíhat ambulantně, častěji však bývá pacient hospitalizován. Může být ohrožen amputací končetiny, proto je důležité dodržovat preventivní opatření, aby nedošlo k vážným komplikacím. Diabetik musí přísně dodržovat pokyny lékaře týkající se kontroly hladiny cukru v krvi, aplikace inzulinu a přijmu potravy. K odlehčení nohy se používá speciální obuv a infekce se léčí pomocí antibiotik. Vřed se pravidelně ošetřuje a zakrývá se vlhkým obkladem, který podporuje tvorbu nové tkáně.

Kdy navštívit lékaře s

Příznaky jsou většinou ze začátku nenápadné, a proto jsou často přehlíženy. Při jejich zanedbání se však defekty rozšiřují a často se také přidává infekce, která dále zhoršuje stav celé končetiny. V nejtěžších případech může být ohrožen dokonce i život nemocného, proto je důležité při jakémkoli podezření na toto onemocnění vyhledat lékaře.

Diabetická noha - fakta a rady

U diabetiků se postižení cév dolních končetin nemusí vždy projevovat bolestmi. Nedostatečné prokrvení tkání je často zjištěno až při vyšetření cév či při vzniku komplikací, například v podobě vředů.

Doporučení týkající se

Problémům diabetické nohy lze předcházet především následujícími opatřeními: prohlížejte si pravidelně nohy, vždy po umytí je pečlivě vysušte. Každý den používejte čisté ponožky, nohy nevystavujte extrémním teplotám, dlouho je nemáčejte. Nehty si stříhejte jen rovně, dávejte si pozor na kuří oka a otlaky, nepoužívejte ostré nástroje pro pedikúru, pokud trpíte na suchou pokožku nohou, pravidelně ji promašťujte, noste vhodnou obuv a ponožky, nechoďte na boso, nekuřte a se všemi drobnými poraněními vždy vyhledejte odborníka.


Zdroj: http://www.hojeni-ran.cz/diabeticka-noha, http://www.vlhkehojeni.cz/poradna/syndrom-diabeticke-nohy-zasady-pece


Diabetická noha - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®