poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Creutzfeld – Jakobova nemoc

Užitečné informace - Choroby a zdravotní stavy - Creutzfeld – Jakobova nemoc

Creutzfeld-Jakobova choroba je vzácné neurodegenerativní onemocnění, které výrazně ovlivňuje mozek. Postupně ničí mozkové buňky a způsobuje malé otvory v mozku. Lidé s tímto onemocněním mohou mít ataxii nebo obtížně regulovat tělesné pohyby, trpět poruchami chůze, řeči a demencí. Tato nemoc postihuje každý rok jednu osobu z milionu, je vždy smrtelná a neexistuje na ni lék.

Příznaky


Onemocnění má dlouhou inkubační dobu a někdy trvá až 40 let, než se objeví příznaky. K tomu dochází, když nemoc začíná ničit mozkové buňky a pacientův stav se poté neustále zhoršuje. Charakteristickými příznaky je rychlý postup do demence nebo křečovité mimovolné pohyby svalových skupin. Také jsou běžné změny nálad a chování, změny osobnosti, ztráta paměti a zhoršení úsudku. Jedná se o stav podobný Alzheimerově či Huntingtonově chorobě, ale příznaky se v tomto případě vyvíjí během několika měsíců, nikoliv let. S postupem nemoci se zhoršují problémy s koordinací, také dochází ke zhoršování zraku a postupné slepotě. Nakonec se pacient nemůže pohybovat ani mluvit a poté upadne do bezvědomí.

Příčiny onemocnění


Nemoc začíná, když abnormální druh amyloidového proteinu (prionový protein) způsobuje abnormality v jiných proteinech. Následné nahromadění těchto proteinů na mozkových buňkách způsobuje poškození mozku. Choroba může být sporadická, zděděná nebo získaná. V 85 % případů se jedná o první typ, tj. nejsou zde žádné zjevné rizikové faktory. 5 až 10 % případů je dědičných a vznikají v důsledku mutací genu, který řídí tvorbu prionových proteinů. Posledním typem je nemoc získaná. Ačkoli neexistuje žádný důkaz, že jakýkoli druh Creutzfeld-Jakobovy choroby může být přenesen z jedné osoby na druhou, některé postupy jsou s jejím přenosem spojeny. Patří sem například transplantace rohovky, použití lidského růstového hormonu, aj.

Jak se léčí Creutzfeld – Jakobova nemoc potravinovými doplňky

Na onemocnění neexistuje žádný lek, ale některé medikamenty pomáhají zmírnit či zpomalit její průběh. Například opiáty pomáhají od bolesti, klonazepam a valproát sodný zase zmírňují mimovolní pohyby, například svalové záškuby.

Creutzfeld – Jakobova nemoc - fakta a rady

Je nepravděpodobné, že osoba s tímto onemocněním přežije déle než rok od projevení prvních příznaků.


Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/185884.php


Creutzfeld – Jakobova nemoc - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®