poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Bechtěrevova choroba

Typ artritidy, která postihuje páteř. Páteřní kosti (obratle) srostou, což vede k zatuhlosti. Tyto změny mohou být mírné i závažné a mohou vést až k deformaci. Té může předcházet včasná diagnóza a léčba.

Příznaky


Mezi nejčastější příznaky Bechtěrevovy choroby patří konstantní bolest a ztuhlost v dolní části zad, hýždí a boků, která pokračuje déle než 3 měsíce. Bolest se často objevuje kolem sakroilikálního skloubení, kde se spojuje kost křížová s kostí pánevní. Choroba může způsobit spojování kostí na krku, zádech nebo bocích, které omezují schopnost člověka vykonávat běžné činnosti. Dále se mohou objevit bolesti vazů a šlach. Bechtěrevova choroba je systémové onemocnění, což znamená, že symptomy se nemusí projevit jen na kloubech. Pacienti mohou trpět horečkou, únavou a ztrátou chuti k jídlu, také se občas vyskytuje zánět oční duhovky a řasnatého tělíska, také bolesti na hrudníku, zvláště při hlubokém dýchání.

Příčiny onemocnění


I když příčina choroby není dosud známa, je připisována silné genetické nebo rodinné vazbě. Mnoho pacientů nese gen, který se nazývá HLA-B27, který zapříčiňuje vyšší pravděpodobnost onemocnění. Až u 10% lidí vlastnících tento gen však žádné příznaky onemocnění zjištěny nebyly.

Jak se léčí Bechtěrevova choroba potravinovými doplňky

Na toto onemocnění neexistuje dosud žádný lék, ale existují způsoby léčby, které mohou snížit příznaky. Cílem je snížit bolest a ztuhlost, udržovat správné držení těla a zachovat schopnost vykonávat běžné denní aktivity. Pokud léčba probíhá bez komplikací, lidé s tímto onemocněním mohou vést poměrně normální život. Za ideálních podmínek se doporučuje týmový přístup, přičemž skupina odborníků zahrnuje lékaře, fyzioterapeuta a ergoterapeuta. U pacientů s pokročilým onemocněním se může přistoupit k umělé náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje detoxikaci organismu, aby se zabránilo usazování škodlivin v kloubech, například pomocí vojtěšky či spiruliny, také je nutný přísun antioxidantů a doplnění energie koenzymem Q10. Důležitá je také podpora jater a svalové hmoty pomocí preparátů a také doplňovat vitaminy skupiny B a minerály k prevenci křečí (vápník a hořčík).

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře navštivte, pokud vás trápí dlouhodobá ztuhlost či bolest zad nebo kloubů.

Bechtěrevova choroba - fakta a rady

Choroba postihuje asi 0,1 až 0,5 % dospělé populace. Ačkoli se může objevit v každém věku, nejčastěji zasahuje mladší osoby mezi 15-ti a 30-ti lety. Méně často se vyskytuje u žen.

Doporučení týkající se

Pacienti by měli omezit či úplně přestat s kouřením, které stav zhoršuje. Také se doporučuje spaní na pevné matraci a úprava nábytku, která zaručí, že pacient nebude sedět s ohnutými zády.


Zdroj: https://empatia.inshop.cz/bechterevovachoroba/, http://www.webmd.com/back-pain/guide/ankylosing-spondylitis#2


Bechtěrevova choroba - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®