poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Ateroskleróza

Ateroskleróza je zanášení a následní úžení tepen, které následně ohrožuje průtok krve. Nánosy jsou tvořeny převážně tukem a ovlivňují krevní oběh, zvyšují krevní tlak, také mohou být příčinou infarktu, mrtvice a periferního onemocnění cév – tedy kardiovaskulárních onemocnění.

Příznaky


Nemoc se projeví až některou z komplikací či lékařským vyšetřením. Komplikace, které mohou v důsledku aterosklerózy nastat, jsou bolesti hlavy a nohou, infarkt myokardu a angina pectoris, mrtvice, plicní embolie, trombóza, zvýšená srážlivost krve, zúžení srdečních chropní (obtížné dýchání, únava..), srdeční arytmie, bércový vřed, zelený zákal, hučení v uších. Častými začínajícími projevy jsou také bolesti na hrudi, bušení srdce, krvácení z nosu, zrychlené dýchání a rychlý pulz, studená opocenost, bledost, úzkost a dušnost.

Příčiny onemocnění


Tepny jsou cévy, které nesou krev ze srdce do celého těla. Jsou lemovány tenkou vrstvou buněk zvanou endotel, která udržuje vnitřek tepen hladký tak, aby krev mohla lehce protékat. Ateroskleróza začíná poškozením endotelu, které může vyvstat následkem vysokého krevního tlaku, kouření nebo vysokého cholesterolu. Když nezdravý LDL cholesterol projde přes poškozený endotel, vstoupí do stěny tepny. Tak se zde usazují vaše bílé krvinky, které chtějí LDL zničit. Během let se z cholesterolu a buněk stane deska ve stěně tepny.

Jak se léčí Ateroskleróza potravinovými doplňky

Léčba by vždy měla zahrnovat dietetická a režimová opatření, pacient by měl omezit tuky a alkoholické nápoje, u lidí s vysokým krevním tlakem je také nutné snížit příjem soli. Je také nutné udržovat tělesnou hmotnost na zdravých úrovních BMI ( 18,5 – 25,0 ), tj. pravidelně cvičit. Pokud nestačí výše uvedená opatření, je nutné nasadit léky. Používají se tzv. hypolipidemika.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje proti usazování škodlivin v cévách přírodní saponiny, například rostlinu Juka. Také je třeba dostat z těla volné radikály, které se při čištění cév uvolňují do těla, například Gingko bilobu. Důležité jsou také esenciální mastné kyseliny, které snižují krevní tlak, omezují hladinu cholesterolu a podporují pružnost cév. Velké dávky vitaminu C blokují volné radikály. Vynikající prevencí je dostatek česneku, který cévy rozšiřuje, snižuje krevní tlak a uvolňuje křeč koronárních srdečních cév. Vápník s hořčíkem udrží svalové napětí v krevních cévách a nedovolí křečovatění koronárních srdečních cév.

Kdy navštívit lékaře s

Ateroskleróza probíhá nejdříve skrytě, proto lékaře navštivte, jakmile zaznamenáte některé z výše uvedených příznaků, neboť čím dříve bude případná nemoc odhalena, tím menší rizika pacientovi hrozí.

Doporučení týkající se

Pokud chcete vzniku aterosklerózy předcházet, dbejte na dostatek pohybu a vyhýbejte se nezdravé stravě s vysokým obsahem tuku a kouření. Také se co nejvíce vyhýbejte stresu, neboť čím více máte rizikových faktorů, tím větší je i pravděpodobnost onemocnění.


Zdroj: http://ateroskleroza-kornateni-tepen.nasclovek.cz/, https://empatia.inshop.cz/arteriosklerozaateroskleroza/


Ateroskleróza - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®