poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Astigmatismus

Astigmatismus laicky řečeno znamená, že oční bulva není úplně kulatá. Normálně světlo přichází do dokonale kulaté bulvy, která jej ohýbá rovnoměrně, což poté znamená dobrý zrak. Pokud je však mírně deformovaná, světlo se do jednoho směru ohýbá jinak, což znamená, že se paprsky světla na sítnici míjí a poté se projeví jako různě zakřivené plošky. Objekty ve vzdálenosti se mohou zdát rozmazané či zvlněné. Tento problém lze naštěstí snadno odstranit brýlemi, kontaktními čočkami či chirurgickým zákrokem.

Příznaky


Hlavním příznakem astigmatismu je rozmazané vidění, které vede k únavě a zbytečnému vyčerpávání očí.

Příčiny onemocnění


Přesná příčina astigmatismu dosud není známá, většina lidí se rodí s určitým zakřivením oční bulvy. Příčinou může být také poranění oka, onemocnění či chirurgický zákrok.

Jak se léčí Astigmatismus potravinovými doplňky

Téměř ve všech případech je možno tuto oční vadu korigovat brýlemi či kontaktními čočkami, pokud máte však pouze mírnou formu astigmatismu a nemáte jinou oční vadu, možná je ani nebudete potřebovat. Mnohem méně častý je tzv. nepravidelný astigmatismus, který souvisí s problémy s rohovkou, přední částí oka. Jedním z nich je tzv. keratokonus, při kterém normálně kulovitá rohovka dostává tvar kužele. Existují dva způsoby léčby běžného astigmatismu, první z nich jsou korekční čočky, tj. brýle nebo kontaktní čočky. Máte-li astigmatismus, lékař vám pravděpodobně předepíše zvláštní druh měkkých kontaktních čoček, které se nazývají torické. Jsou provedeny tak, aby ohýbaly světlo více v jednom směru než ve druhém. Druhou možností je refrakční chirurgie – tato laserová operace změní tvar vaší rohovky. Existuje více typů a váš optik vám pomůže vybrat ten, který je pro vás nejlepší. Musíte mít však zdravé oči bez problémů na sítnici či jizev na rohovce.

Kdy navštívit lékaře s

Vzhledem k tomu, že symptomy astigmatismu nastupují pomalu, měli byste navštívit svého optika, jakmile zaznamenáte jakékoli změny vidění.


Zdroj: http://www.webmd.com/eye-health/astigmatism-eyes


Astigmatismus - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®