poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Meningitida

Meningitida neboli zánět mozkových blan je zápal měkkých plen, které pokrývají míchu a mozek. Nejvážnější formou je bakteriální meningitida, která může (pokud nebude zahájena okamžitá léčba) končit smrtí během několika hodin, ale včasná lékařská péče umožní téměř vždy úplné uzdravení. Virová meningitida má obyčejně mírnější průběh a často odeznívá sama.

Příznaky


Příznaky tohoto onemocnění se liší u dětí i dospělých. Dospělí jedinci mají chřipkové příznaky a horečku doprovázené bolestmi hlavy, zvýšenou citlivost na světlo, zmatenost, ospalost, netečnost, letargii, špatnou náladu, ztuhnutí šíje, zad a ramen a ojediněle také ostře ohraničenou, vystupující, narudlou nebo nafialovělou vyrážku po těle. U dětí jsou nejčastějšími příznaky teplota v konečníku přes 38 °C, bolest hlavy nebo ztuhlost šíje, dítě nemůže předklonit hlavu k hrudníku pro bolest vystřelující do krku a zad, špatná nálada, apatie, nechutenství, světloplachost, někdy také pocity na zvracení a zvracení, u kojenců pupínky na místě křížení lebečních švů, ojediněle také vystupující červená nebo fialová vyrážka po těle.

Příčiny onemocnění


Toto onemocnění mohou způsobit bakterie, viry nebo plísně. Bakteriální meningitida bývá následkem některých jiných onemocnění, například zápalu plic, zánětu dutin nebo ušních infekcí. Riziko onemocnění zvyšují i různá zranění hlavy. Některé formy virové meningitidy se mohou šířit vzduchem.

Jak se léčí Meningitida potravinovými doplňky

V nejtěžších případech je bezodkladná léčba otázkou života a smrti. Při meningitidě hrozí otok mozku, proto se prodávají léky, které mu zabraňují. Dále jsou nezbytná antibiotika, která účinkují na široké spektrum bakterií a zároveň dobře pronikají do mozku. Ve vysokých dávkách se podávají do žíly. Důležitý je také přísun tekutin a minerálů. Úspěšnost léčby se sleduje opakovanými odběry mozkomíšního moku a krve.

Kdy navštívit lékaře s

Pokud se u vás projeví některé z výše uvedených příznaků, neodkladně navštivte lékaře, neboť léčba musí být zahájena co nejdříve. Včasné vyhledání lékaře může značně vylepšit prognózu nemocnému, a dokonce mu zachránit život.

Meningitida - fakta a rady

Bakteriální forma meningitidy postihuje častěji kojence a děti než dospělé. Nebezpečí je znásobeno tím, že dítě často nemůže nebo neumí správně popsat, jak se cítí, proto připomíná – li stav vašeho dítěte výše uvedené, volejte ihned linku 155 nebo jeďte na pohotovost.

Doporučení týkající se

Nemoci se snažte předcházet tím, že jakoukoli vážnou infekci či vysokou horečku budete okamžitě léčit, proti meningitidě také existuje očkování. Jste-li v přímém styku s někým, kdo má bakteriální meningitidu, nebo ji má vaše dítě, kontaktuje okamžitě vašeho lékaře. Přestože na sobě nepociťujete příznaky tohoto onemocnění, budete se muset pravděpodobně preventivně léčit.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, https://empatia.inshop.cz


Meningitida - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®