poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Noční pomočování dětí

Užitečné informace - Choroby a zdravotní stavy - Noční pomočování dětí

Pomočování v noci je u malých dětí dost běžné, ale naštěstí z toho téměř všechny vyrostou. Než k tomu ovšem dojde, musí jejich rodiče podniknout určité kroky.

Příčiny onemocnění


Nočním pomočováním trpí častěji chlapci než dívky. U některých dětí je příčinou malý močový měchýř nebo nedostatečně vyvinuté svaly a nervy, které nejsou schopny ovládat močový měchýř po celou noc. Někdy se také stává, že dítě nemá dostatek hormonu, který pomáhá ledvinám udržet moč. Jestliže dítě po určitou dobu dokáže moč udržet a pak se znovu začne pomočovat, může to být známka určitého onemocnění, například cukrovky nebo zánětu močového měchýře. Bývá to také reakce na nějaký silný podnět (např. narození sourozence).

Jak se léčí Noční pomočování dětí potravinovými doplňky

Základem léčby je úprava příjmu tekutin spolu s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči. Tyto léky se většinou podávají ve formě klasických nebo rozpustných tablet.

Kdy navštívit lékaře s

Nechte dítě urychleně vyšetřit, pokud si stěžuje na bolest při močení nebo má krvavou nebo velmi kalnou moč, slabý proud moči, popřípadě bolesti v břiše. Kterýkoli z těchto znaků může signalizovat zánět močového měchýře.

Doporučení týkající se

Odborníci doporučují takovéto „události“ přecházet bez komentáře. Nechválit dítě ani jej kárat, pokud se stane nehoda. Jakékoli komentáře jsou zbytečné a jen zhoršují situaci. Můžete si také zakoupit speciální alarmy, které reagují na promočenou postel. Přestože bývají velmi hlasité a probudí většinou všechny v bytě, jsou také často účinné. Když dítě pomočí prostěradlo, spustí se alarm, který ho vzbudí, čímž se postupně vytvoří podmíněný reflex, kdy je plný močový měchýř signálem, aby se dítě vzbudilo. Jinou metodou je posilování svalů močového měchýře.

Doplňující informace k

Je třeba zdůraznit, že výše uvedené metody lze použít pouze tehdy, pokud je zjištěno, že noční pomočování není důsledkem nějaké patologické vady močového ústrojí nebo metabolického onemocnění. To však může zjistit pouze lékař na základě nezbytných laboratorních testů a celkového stavu dítěte.


Zdroj: publikace Domácí lékař z angl. překladu Doctors Book of Home Remedies, Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová



Noční pomočování dětí - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®