poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Alergie

Alergie je neúměrná reakce těla na podněty, které jiným lidem nevadí. Jako ochranu před těmito podněty, jimiž se organismus cítí ohrožen, uvolňuje imunitní systém látku, která se nazývá histamin, která vyvolává kýchání, svědění a další alergické projevy. Nejčastějším druhem alergie je senná rýma, kterou trpí asi pětina populace. Může ji vyvolat pyl, zvířecí srst, prach v domácnostech, roztoči, plísně apod. Alergie na potraviny se vyskytuje ojediněle, spíše u dětí než u dospělých. Po 3. roce věku obvykle mizí. Mezi nejčastější potraviny, které mohou vyvolat alergii, patří například oříšky, vajíčka a mléko. Nejsilnější bývá alergická reakce na mořské plody a arašídy, která se ve vzácných případech může projevit šokem, někdy má dokonce smrtelné následky.

Příznaky


Mezi nejtypičtější projevy této nemoci patří rýma, otok nosní sliznice, pálení a slzení očí, dušnost a vyrážka.

Příčiny onemocnění


Příčinou alergických reakcí může být nesprávná výživa obsahující příliš mnoho masa a průmyslově upravovaných potravin. Také kosmetické přípravky obsahující škodlivé přídatné látky, chemické čistící a jiné prostředky, nevhodné materiály, do kterých se oblékáme a ve kterých bydlíme. Dále znečištěné životní prostředí, vzduch, voda, a to nejen ve velkých městech. Příčinu alergie lze ovšem hledat i v rovině mentální. Člověk žije v nepohodě, ve velkém pracovním vypětí a spěchu. Potýká se s finančními a existenčními problémy, má neurovnané vztahy s lidmi, kteří ho obklopují. Svou mysl neustále naplňuje negativními zprávami z celého světa, násilnými filmy, hlasitou hudbou. Jeho život je jeden velký stres, není šťastný, chybí mu rovnováha a harmonie a jeho imunitní systém je podobně disharmonický. Vlivy stravy a životního prostředí jeho stav ještě umocňují.

Jak se léčí Alergie potravinovými doplňky

Standardní medicínská léčba je obvykle pouze symptomatická, tedy pouze potlačuje projevy alergie. K tomu používá tzv. antihistaminika a při závažnějších projevech kortikoidy, jako např. Zodac, Zyrtec, Xyzal či Claritine. K tabletám přidává medicína vyhýbání se alergenu, který reakci vyvolává, což je však v případě tzv. pylových alergií často velký problém.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje vyrovnat nefungující imunitní systém, podpořit aktivní i pasivní imunitní soustavu, tedy slezinu, lymfatický systém a mikroflóru trávicího traktu. Lněné a sezamové semínko (1 polévková lžíce denně) působí na správnou modulaci imunitní soustavy. Probiotické kultury a potraviny s vyšším obsahem chlorofylu (listová zelenina)vám pomohou iniciovat imunitní systém. Pomocí vysokých dávek vitaminu C ochráníte svůj organismus před alergeny. Na snížení neadekvátních reakcí imunitního systému je vhodný především vápník s hořčíkem. Důležitý je také dostatečný pitný režim, především bylinné čaje, které neutralizují a harmonizují organismus.

Kdy navštívit lékaře s

Urychleně navštivte lékaře, pokud máte hvízdavý dech, tlak v hrudníku ztěžující dýchání, často zároveň doprovázený hvízdavým dechem (klasický příznak astmatu), intenzivní záchvat alergických příznaků, puchýřky nebo vyrážku na kůži – ty mohou předcházet anafylaktickému šoku neboli silné alergické reakci, během níž se prudce snižuje krevní tlak a je ohrožen život postiženého.

Alergie - fakta a rady

K anafylaktickému šoku (silné alergické reakci) dochází nejčastěji po včelím bodnutí nebo po kousnutí určitými druhy mravenců, ale občas ho mohou způsobit i jiné alergeny. Výrazná reakce na kůži, která se objeví ihned po bodnutí či kousnutí, je signálem pro rychlé vyhledání lékaře.

Doporučení týkající se

Jednou z nejúčinnějších doporučovaných metod tzv. „samoléčby“ alergie je instalace klimatizace v bytě. Ta splňuje hned dvojí úkol. Za prvé vysušuje vzduch, čímž vytváří horší podmínky pro množení roztočů a plísní a za druhé zajišťuje přísun filtrovaného vzduchu očištěného od drobných alergenů. Největší předností klimatizace je, že umožňuje větrání bytu bez otevírání oken, čímž zamezuje, aby se do bytu dostal prach a rostlinné pyly. Podobné účinky má samozřejmě také klimatizace v autě.

Doplňující informace k

Místa, kde se drží vlhko (koupelna, sklep, kuchyně), byste měli vytírat prostředky proti plísním. Účinný je například snadno dostupný chlornan sodný, který dobře dezinfikuje a hodí s k mytí umělohmotných podlah, obkladů, kachlíčků, dřevěných povrchů a nejrůznějších zařízení každodenního užití. Dalším nutným opatřením je zabezpečení lůžkovin. Vzhledem k tomu, že roztoči přímo milují pokrývky z prachového peří, vyplatí se sehnat si na polštáře i deky protiroztočové povlaky, které uzavírají roztočové alergeny a zabraňují jejich pronikání k člověku. Můžete také popřemýšlet o polyesterových polštářích a pokrývkách pro alergiky, které se snadno perou. Osoby citlivé na prach, chlupy nebo plíseň by se měly co nejrychleji zbavit koberců. Těžké koberce, které se špatně čistí, jsou dokonalým úkrytem pro roztoče, plísně, rostlinné pyly a chomáče chlupů.


Zdroj: publikace Domácí lékař z angl. překladu Doctors Book of Home Remedies, revolucni-vyziva.cz, empatia.inshop.cz, Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, www.azrodina.cz


Alergie - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®