poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Atopický ekzém

Atopický ekzém bývá dědičný a často se vyskytuje u osob trpících alergiemi, astmatem a stresem. Může být také vyvolán chemickými látkami, extrémním počasím, pocením nebo infekcemi. K ekzému jsou náchylné malé děti, hlavně kojenci. Do dvou let věku se však ekzém ve většině případů ztratí.

Příznaky atopického ekzému


U kojenecké formy onemocnění jsou příznaky spíše akutní – například zánětlivá zarudnutí, která nejsou ostře ohraničená, drobné červené puchýřky na kůži, výrazné svědění se škrábáním. Typická je také lokalizace – zpočátku jsou problémy jen na obličeji, později i na ostatních částech těla. U dětí předškolního a školního věku jsou ekzémová místa spíše chronická, opět s výrazným svěděním, zarudnutí již není tak výrazné. Může se také objevit hyperpigmentace způsobená dlouhodobým škrábáním a třením. Typické oblasti výskytu ekzému jsou kolenní a podkolenní jamky, zápěstí, hřbety rukou, nohou, kotníky, krk a oční víčka. Dospělí mají ekzémová místa již chronická, jsou přeschlá, olupují se a praskají. Opět se objevuje výrazná svědivost, také škrábance a suché rty, vrásky v okolí úst a také tzv. Hertoghův příznak – prořídnutí až chybění okrajových částí obočí.

Příčiny onemocnění atopickým ekzémem


Významným faktorem pro vznik atopického ekzému je dědičnost – pokud jím trpěl jeden rodič, dítě má 25 % riziko vzniku, pokud oba, pak je riziko 50 %. Dalšími příčinami jsou především potravinové faktory, jako kravské mléko, vejce, sója, ryby a korýši, pšeničná mouka, citrusy, kakao, kiwi, rajčata, celer, koření, potravinová aditiva a barviva aj., také pyly, plísně, prach, srst zvířat. Ke zhoršení stavu jedince mohou také přispět hormonální změny, stres, častá očkování či podávání antibiotik, znečištěné životní prostředí, příliš vlhký nebo suchý vzduch, vysoké nebo nízké teploty.

Jak se léčí Atopický ekzém potravinovými doplňky

Klasická medicína používá při léčbě kortikoidy, imunosupresiva, léčebné koupele, klimatoterapii a antihistaminika proti svědění. Celostní medicína klade důraz na neutralizaci kyselého prostředí těla například pomocí chlorofylu a vojtěšky, která působí neutralizačně i protizánětlivě, také doplnit komplex minerálů či alespoň vápník s hořčíkem. Je nutné zvýšit příjem esenciálních mastných kyselin, které podporují regeneraci buněk a hojí záněty, dále detoxikovat organismus a podpořit lymfatický systém a posílit imunitu pomocí vysokých dávek vitaminu C. Ekzémy u dětí lze řešit například mateří kašičkou.

Kdy navštívit lékaře s atopickým ekzémem

Pokud máte podezření na atopický ekzém, je nejlepší navštívit lékaře co nejdříve, protože pak může lépe posoudit případná zlepšení či zhoršení stavu. Lékaře navštivte vždy, když dojde ke zhoršení či rozšíření ekzému, k mokvání postižených míst nebo jejich zarudnutí a horkosti.

Doporučení týkající se atopického ekzému

Nemoci můžete předcházet každodenní krátkou teplou koupelí či sprchou, která zabrání vysušování kůže. Po koupeli naneste na kůži tělové mléko, které jí dodá potřebnou vlhkost. V chladném počasí také chraňte kůži na rukou rukavicemi před vysušováním a popraskáním. Vyhýbejte se látkám, které kůži dráždí a vyvolávají alergii; patří sem například mýdla, prací prostředky, parfémy, prach, zvířecí srst a tabákový kouř. Vyhýbejte se stresu a naučte se relaxovat, například pomocí jógy či meditace. Pokud již s onemocněním bojujete, neškrábejte se. Snažte se kůži zklidnit každodenními teplými koupelemi a vyhněte se parfemovaným mýdlům. Kůži netřete silně osuškou, jen zlehka osušte a zvlhčete neparfemovaným mlékem. Proti svědění vyzkoušejte volně prodejná antihistaminika, nepoužívejte je však ve formě masti či aromatického spreje. Noste volné, chladivé oděvy, neboť pocení ekzém zhoršuje. Vyhýbejte se také ručně tkaným a vlněným látkám, které kůži dráždí. Na praní používejte jemné neparfémované mýdlo a nepoužívejte avivážní prostředky. Udržujte si krátké nehty, na noc noste měkké bavlněné rukavice, abyste se nemohli poškrábat. Snažte se zmírnit napětí rychlou chůzí či tělesným cvičením. Používejte také zvlhčovače vzduchu, abyste nedýchali suchý vzduch. A v neposlední řadě se vyhýbejte potravinám, o kterých si myslíte, že váš stav zhoršují. Může to být například kravské mléko, vejce, pšeničná mouka, ořechy nebo citrusové šťávy.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, http://www.priznaky-projevy.cz, https://empatia.inshop.cz/, http://www.zdravotniregistr.cz


Atopický ekzém - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®