Otoky
Jiný název pro otoky jsou tzv. edémy. Vznikají nadměrným hromaděním tekutiny v buňkách, tkáních nebo
orgánech. Může vést k jejich zvětšení a funkce jednotlivých subjektů může být narušena. Vzniká jako důsledek nahromadění tekutiny v mimo cévním prostoru.
Tekutina může dosáhnout objemu až několik litrů. Mohou být symetrické i asymetrické. Otoky je možné dělit podle různých hledisek na otoky přechodné a trvalé,
generalizované či lokalizované, vrozené či získané, akutní a chronické nebo podle symetrie na bilaterální či unilaterální. Mnohdy jsou otoky doprovázeny
řadou vedlejších onemocnění, jako srdeční, jaterní a ledvinná onemocnění.
Příznaky otoků
Důležité je uvést, že otoky nejsou onemocnění, ale pouze
příznakem nějaké jiné choroby (srdeční, jaterní, ledvinné). Nejčastěji se setkáváme s otoky dolních končetin.
Příčiny onemocnění otoky
Nejčastěji jsou otoky způsobeny tzv. žilní insuficiencí nebo flebotrombózou. Další možností je lymfedém, lipedém a erysepel. Jak již bylo řečeno, jde o
nahromadění tekutiny v buňkách, tkáních nebo orgánech. Jsou však vždy doprovodným syndromem jiného onemocnění.
Jak se léčí Otoky potravinovými doplňky
Cílem léčby je odstranění příčin, které
zapříčiní vznik otoku. Otok se musí redukovat, tím se odstraní bolesti, záněty a případné další možné komplikace. Velmi záleží na příčině vzniku, až poté lze
stanovit vhodnou léčbu. Základem je tzv. kompresivní léčba, tj.bandáže a obinadla. U lipedému je důležitá redukce váhy. V některých případech je zapotřebí
chirurgické ošetření.
Vhodné potravinové doplňky při otocích
Při otocích jsou doporučovány petržel, chřest, špenát, celer,
pampeliškové listy,
fenykl, kofein (káva).
Kdy navštívit lékaře s otoky
Otoky nikdy nepodceňujte. Vzhledem k tomu, že jsou často
doprovázeny bolestivými problémy, měli byste co nejdříve navštívit svého lékaře. Ten stanový odbornou diagnózu a navrhne vhodnou léčbu. Není možné vyloučit
pozdější problematické komplikace, proto je třeba navštívit lékaře včas.
Doporučení týkající se otoků
Pokud trpíte otoky (edémy) je vhodné vyhýbat se slaným, konzervovaným a
instantním pokrmům, stejně tak nejezte potraviny s vysokým obsahem soli nebo sodíku. Vyhýbejte se minerálním vodám s vysokým obsahem sodíku. Při přípravě
pokrmů méně solte a snažte se vynechat kořenící směsi.
Zdroj: Pro server Beltina.cz zkomponovala
Ivetka
Otoky - diskuze