poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Anorexie

Mentální anorexie je porucha příjmu potravy, při které má jedinec intenzivní strach z přibírání na váze a neustále hubne.

Příznaky


Hladovění není jediným znakem anorexie. Jedinec trpí podváhou, jeho sebevědomí se zakládá na vzhledu jeho těla, je posedlý hrůzou z přibrání na váze, trpí nespavostí, mdlobami, padají mu vlasy, je dehydratovaný, trpí zácpou a nepravidelným tlukotem srdce, otékají mu končetiny, ženy nemají menstruaci.

Příčiny onemocnění


Příčiny mentální anorexie nejsou zcela objasněny. Předpokládá se však, že se jedná o kombinaci fyzických, emocionálních a sociálních faktorů, které nemoc spustí. Už extrémní diety mění způsob, jakým metabolismus i mozek pracují, což může mít za následek rozvoj poruch příjmu potravy. Také genetika hraje důležitou roli. U lidí, kteří trpí touto poruchou, je vyšší pravděpodobnost rodinné anamnézy s poruchou příjmu potravy, obezitou nebo poruchami nálady (úzkosti, deprese). Také kombinace některých osobnostních rysů (například nízké sebevědomí v kombinaci s perfekcionismem) a kulturní a společenské tlaky mohou hrát při vzniku onemocnění důležitou roli. U některých dospívajících může být anorexie způsobem, jak se vyrovnat se stresem a problémy, které s sebou dospívání přináší. Stresující životní události jako je stěhování, rozvod nebo úmrtí blízkého člověka mohou mentální anorexii vyvolat.

Jak se léčí Anorexie potravinovými doplňky

Ve většině případů zahrnuje léčba pravidelné lékařské prohlídky a poradenství. U vážných případů je nezbytný pobyt v nemocnici. Cílem léčby je obnova zdravé váhy a zdravých stravovacích návyků. Pokud zdravotní stav pacienta není život ohrožující, léčba bude pravděpodobně zahrnovat lékařské ošetření zahrnující léčbu potíží způsobených anorexií, jakou je například osteoporóza, problémy se srdcem nebo deprese, dále výživové poradenství a terapie s psychologem. Důležitou součástí zotavení pacienta je snaha, aby převzal kontrolu nad svými stravovacími návyky a budoval důvěru u lidí ve svém okolí. Pro dospívající pacienty je klíčovou součástí léčby zapojení rodiny.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje dodávat tělu velké dávky produktů s obsahem vitaminů skupiny B, také užívání trávicích enzymů a stabilizaci psychiky užíváním vápníku a hořčíku. Nutné jsou také vysoké dávky vitaminu C (alespoň 5000 mg denně), aby nedošlo k poruše funkce buněk a žláz.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře navštivte, pokud na sobě pozorujete některé z výše uvedených symptomů. Ještě předtím, než se u vás objeví, si však můžete začít všímat i některých varovných signálů, které vás upozorní na to, že máte možná problém. Patří mezi ně například fakt, že neustále držíte diety, máte stále pocit, že vaše hmotnost je extrémně vysoká, vyhýbáte se celým skupinám potravin, například sacharidům, předstíráte, že nemáte hlad, i když to není pravda, zájem o běžné činnosti u vás upadá, často se kontrolujte v zrcadle, nechcete jíst na veřejnosti, nosíte více vrstev oblečení, aby nebylo poznat, kolik vážíte. Již v prvních stádiích onemocnění je dobré si promluvit s lékařem či psychologem, který může zasáhnout, ještě než se nemoc plně rozvine.


Zdroj: http://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/anorexia-nervosa/anorexia-nervosa-treatment-overview#2, https://empatia.inshop.cz/hyperaktivita/



Anorexie - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®