poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

ADHD - porucha pozornosti

ADHD neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou postihuje děti a dospívající a může pokračovat až do dospělosti. Je nejčastěji diagnostikována jako duševní porucha dětí. Děti s ADHD jsou často hyperaktivní a nedokážou ovládat své impulsy nebo mohou mít problémy s pozorností. Tento problém je častější u chlapců než u dívek, projevuje se obvykle během prvních školních let. Dospělí trpící ADHD mají problémy s organizací času, stanovováním a dodržováním cílů a úkolů. Mohou mít také problémy se vztahy, sebeúctou a trpět závislostmi.

Příznaky


Symptomy u dětí jsou seskupeny do tří kategorií: nepozornost, hyperaktivita, impulzivita. Nepozorné dítě se nechá snadno rozptýlit, neřídí se pokyny a nedokončuje úkoly, neposlouchá a dělá chyby z nepozornosti, zapomíná na každodenní činnosti, má problémy s organizací každodenních aktivit, nerado sedí na jednom místě, často ztrácí věci a má tendence snít. Hyperaktivní dítě se často vrtí, má potíže zůstat delší dobu potichu a v klidu, je v neustálém pohybu. Impulzivita se projevuje tím, že dítě bez rozmyslu vyhrkává odpovědi, přerušuje ostatní a má problém čekat na ostatní. U dospělých se ADHD projevuje chronickou zapomnětlivostí a častým zpožděním, úzkostmi, nízkým sebevědomím, problémy v práci, potížemi s ovládáním hněvu, vznětlivostí, zneužíváním návykových látek nebo závislostí, neorganizovaností, nerozhodností, chronickou nudou, potížemi se soustředěním při čtení, změnami nálady, depresemi či problémy ve vztazích.

Příčiny onemocnění


Pravá příčina ADHD není dosud známá. Výzkumníci se však domnívají, že je několik faktorů, které mohou vznik nemoci ovlivnit. Sem patří dědičnost, neboť ADHD má tendenci se v rodinách opakovat, dále chemická nerovnováha látek v mozku, také změny v mozku. U dětí s ADHD jsou oblasti v mozku řídící pozornost méně aktivní. Dalšími faktory může být nedostatečná výživa, infekce, kouření, pití a zneužívání návykových látek v průběhu těhotenství, také toxiny. Všechny tyto faktory mohou ovlivnit vývoj plodu. Také poškození přední části mozku zvané čelní lalok může způsobit problémy s ovládáním impulsů a emocí.

Jak se léčí ADHD - porucha pozornosti potravinovými doplňky

ADHD nelze zcela vyléčit. Pokud ale dojde ke včasnému zjištění, mohou být projevy nemoci značně zmírněny. Podávají se léky zvané stimulanty, které pomáhají kontrolovat hyperaktivní a impulzivní chování a zvyšovat pozornost. Stimulační léky však nepomáhají každému. Pro děti starší šesti let mohou být předepsány nonstimulanty. Také doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny prokázaly určité zlepšení projevů nemoci. Úpravu chování jedince řeší terapie. Dítěti pomáhá ve škole speciální pedagog, metody modifikace chování učí dítě způsoby, jak nahradit neefektivní chování a psychoterapie pomáhá ovládat emoce a frustrace. Také pomáhá jedinci zlepšit sebevědomí a rodinným příslušníkům porozumět nemocnému. Pro lidi s tímto onemocněním také existují podpůrné skupiny, které zajišťují pocit přijetí a podporu. Jsou vhodné nejen pro dospělé s ADHD, ale také pro jejich rodinné příslušníky.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje kvalitní výživu s přirozeným zdrojem acetylcholinu, jehož jediným přírodním zdrojem je mateří kašička. Je také zapotřebí harmonizovat hormonální systém a zklidnit psychiku, například vojtěškou. Tělu je třeba dodat minerální látky, především vápník s hořčíkem, který má zklidňující účinky a posiluje nervová vlákna. Také je nutný přísun vitaminů skupiny B.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře navštivte, pokud je vaše dítě více než půl roku neklidné, nepozorné a impulzivní ve vyšší míře, než ostatní děti v jeho věku. Také pokud vám připadá, že vaše dítě má horší sebeovládání, je aktivnější a nepozornější v porovnání s ostatními, učitelé nebo ostatní zaměstnanci školy či školky si stěžují na chování vašeho dítěte, i vy sami ztrácíte často s potomkem trpělivost, používáte fyzické tresty a ohledně výchovy se cítíte bezradní.

ADHD - porucha pozornosti - fakta a rady

Mnoho lidí s ADHD žije úspěšný, šťastný a plnohodnotný život. Je důležité dávat pozor na příznaky a pravidelně navštěvovat lékaře. Občas léky a postupy, které fungovaly, přestanou být efektivní a je třeba hledat nové. U mnoha lidí se v dospělosti zlepší příznaky nemoci natolik, že mohou léčbu ukončit.


Zdroj: http://www.webmd.com/add-adhd/guide/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd#3, https://empatia.inshop.cz/hyperaktivita/



ADHD - porucha pozornosti - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®