poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Zika

Ke konci roku 2015 se, především v Brazílii a v některých dalších zemích Jižní Ameriky, objevil zcela nový virus nazvaný Zika. Podle posledních studií a výzkumů je tento virus nebezpečný zejména pro těhotné ženy. Napadá a poškozuje totiž kmenové buňky, ze kterých se vytváří mozek lidského plodu v těle matky. Prozatím neexistuje přímý důkaz, že virus zika způsobuje mikrocefalii, ovšem řada spojitostí, mezi touto vývojovou poruchou a virem šířeným v Latinské Americe komáry, tomu nasvědčuje. Existuje také obava, že virus zika, proti kterému doposud není žádný lék, způsobuje i další chorobu a sice obrnu svalstva.

Příznaky zika


- horečka, která však nepřesahuje 38,5° C - bolesti kloubů a možné otoky malých kloubů rukou a nohou - překrvení spojivek a jejich nehnisavý zánět - bolest svalů, slabost a někdy vyrážka Vývoj situace s virem Zika zatím nelze zcela předvídat, vzhledem k rychlosti jeho šíření. Jeho nebezpečí ovšem není vhodné podceňovat.

Příčiny onemocnění virem zika


U novorozenců způsobuje mikrocefalie nedostatečný vývin mozku a tím pádem se děti rodí s výrazně menší hlavou (v hlavě není dostatečný tlak pro roztažení lebeční kosti). Postižené děti mohou jevit zmámky mentální zaostalosti, poruchy řeči, zraku, chůze, chování aj.

Jak se léčí Zika potravinovými doplňky

Žádná specifická léčba ani prevence prozatím není. Lze jen doporučit ochranu podobnou jako u horečky Denque, tzn. používat účinné repelenty a před komáry se chránit pomocí moskytiér. Nejúčinějším opatřením k omezení šíření viru Zika je likvidace komárů a jejich larev přímo v jejich prostředí. Proto byla zejména v Brazílii do tohoto boje zapojena i armáda, která pomocí postřiků a dalších metod vyhledává a hubí komáry především v obydlených oblastech. Vojáci obcházejí všechny domácnosti a rozdávají lidem pesticidy a moskytiéry. Jedním z motivů pro boj s virem Zika je nepochybně i blížící se letní olympiáda, která se v srpnu 2016 uskuteční v brazilském Rio de Janeiro a jeho okolí.

Doplňující informace k viru zika

Infekce viru zika se přenáší na člověka štípnutím egyptskými komáry. Inkubační doba viru je 3-12 dnů a příznaky se objeví již po dvou až sedmi dnech. Poprvé byl zjištěn v roce 1947 v Ugandě v lese Zika. Zde byl objeven jako původce onemocnění makaků a dlouho převládal názor, že virus není přenositelný na člověka. Jeho větší rozšíření bylo zaznamenáno až na počátku 21. století, nejprve v Tichomoří, odkud se dostal do Jižní Ameriky.


Zika - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®