Kava
(Piper
methysticum)
Kava (někdy také kava-kava), člen čeledi pepřovitých, je keř, který roste na četných ostrovech v jižním
Pacifiku. Název „kava“ se vztahuje nejen na rostlinu, ale i na nápoj, tradičně připravovaný z rozdrceného kořene s přidáním kokosového mléka nebo vody, který
se cedí do kokosových skořápek. Dodává účastníkům pocit pohody a podporuje přátelské popovídání. Rostlina má srdčité listy a kvete neplodnými květy,
rozmnožuje se pouze dělením kořenů, které jsou tlusté, sukovité a mohou vážit až 10 kg. Dnes se kava v některých částech jižního Pacifiku pěstuje ve velkém
měřítku pro léčivé vlastnosti svého kořene a vyváží se do obchodů se zdravou výživou po celém světě.
Nejčastější uplatnění kavy
Kava zmírňuje úzkost, zklidňuje záchvaty paniky,
pomáhá usnout, utišuje bolesti.
Vedlejší účinky kavy
Kava jako portavinový doplněk je velmi bezpečná a vedlejší účinky jsou velmi vzácné. Pouze v ojedinělích případech
mohou nastat žaludeční nevolnosti popřípadě alergické kožní vyrážky. V případě pravidelného a časteho piti kavy může dojít k žloutnutí kůže v obličeji, v
tomto případě přestaňte kavu užívat.
Kava - diskuze
Ostatní bylinky: