Vláknina
Hippokrates
oceňoval celozrnný chléb pro jeho prospěšné účinky na tlusté střevo, ale význam vlákniny byl plně zhodnocen teprve v posledních třiceti letech. Dva britští
lékaři pracující v Africe tehdy objevili, že dieta s vysokým obsahem vlákniny pomáhá proti některým civilizačním chorobám.
Vláknina nemá
téměř žádnou výživnou hodnotu, ale hraje důležitou roli v udržování dobrého zdravotního stavu. Rozpustná vláknina – součást ovoce, zeleniny, ovsa a
luštěnin – je tvořena složkami rostlinných buněk a buněčných stěn, které bobtnají ve vodě. Účinkem bakterií v tlustém střevě se štěpí na jednodušší složky.
Typem rozpustné vlákniny jsou drobounká semínka jitrocele blešníkového (psyllia).
Nerozpustná vláknina je obsažena v obilninách
a zrnech; skládá se hlavně z různých složek buněčných stěn a z ligninů, přírodních pojiv dřevnatých rostlin, které vážou vodu, ale nebobtnají. Zažívacím
traktem prochází nestrávené, protože nemohou být vstřebány ani rozštěpeny enzymy lidského těla.
Nejčastější uplatnění vlákniny
Vláknina podporuje zažívání a udržuje dobrý stav
tlustého střeva, snižuje hladinu krevního cholesterolu. Upravuje zácpu, průjem, syndrom dráždivého tračníku a bolesti při hemeroidech. Vláknina dále
stabilizuje hladinu krevního cukru, usnadňuje redukci váhy a může být účinná v prevenci žlučových kamenů.
Vláknina - působení a účinky
Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou
vodu ze střev, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji. Váže také cholesterol, který je pak vylučován; tím je užitečná pro snižování hladiny cholesterolu v
krvi. Nerozpustná vláknina – například celulóza – podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky a toxiny a podporuje jejich vylučování. Ani
celulózu nelze strávit; je fermentována bakteriemi přítomnými ve střevech a vytváří mastné kyseliny, důležité pro výživu střevních buněk.
Hlavní
příznivé účinky:
Nedostatek vlákniny může vést k cukrovce, srdečním chorobám, zažívacím problémům a hemeroidům. Zdravá dieta má obsahovat asi 18 g
vlákniny denně, ale průměrný denní příjem u většiny lidí je pouze 12 g. Sníte-li i jen jeden krajíc celozrnného chleby, získáte navíc 5 g vlákniny.
Strava s vysokým obsahem rozpustné vlákniny dokáže pomoci snížit spotřebu inzulínu v organistu a pomáhá diabetikům zpomalovat vstřebávání krevního
cukru. Dieta s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny je důležitá v prevenci zácpy a hemeroidů tím, že snižuje čas potřebný k průchodu odpadových látek
zažívacím traktem. Nerozpustná vláknina rovněž zpomaluje vstřebávání cholesterolu ze střeva, takže snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podle jedné
studie bylo podáváno skupině s vysokou hladinou cholesterolu 10 g jitrocele blešníkového denně po dobu šesti týdnů a déle. Byla u nich zjištěna signifikantně
větší redukce hladiny „škodlivého“ cholesterolu (mezi 6 až 20 procenty) než u lidí s nízkotučnou dietou.
Jitrocel blešníkový pomáhá regulovat
funkci tlustého střeva u lidí se zácpou, průjmem, hemeroidy nebo syndromem dráždivého tračníku. Vstřebáváním vody změkčuje stolici, která snadněji odchází a
ulehčuje tak pacientům s hemeroidy.
Další příznivé účinky:
Podle některých studií pomáhá vláknina při redukci váhy; naplňuje
žaludek díky vstřebané vodě a snižuje i chuť k jídlu. Zároveň také prodlužuje trávení potravy v žaludku a působí tak pocit nasycení. Potraviny s vysokým
obsahem vlákniny, zvláště lněné semínko, obsahují rostlinné estrogeny známé jako ligniny. Ty jsou spojovány se snižováním rizika rakoviny prsu. Jitrocel
blešníkový má snad i svou úlohu v prevenci žlučových kamenů. V jedné mexické studii bylo u obézních nemocných zjištěno, že vláknina pomáhá snižovat i
riziko tohoto rozšířeného onemocnění.
Doporučené dávkování vlákniny
Začínejte s malou dávkou, asi 1 až 2 g při každém jídle. Postupně můžete dávku zvyšovat až na 10 g (1 až 3 lžíce)
prášku dvakrát až třikrát denně, vždy s 250 ml džusu nebo vody. Nikdy ale neužívejte více než 30 g denně. Běžná dávka je šest tobolek nebo tablet
vlákninového doplňku dvakrát až čtyřikrát denně.
Jak vláknina užívat
Pokud užíváte doplňky s vlákninou, dbejte na dostatečný příjem tekutin, protože vláknina vstřebává velké
množství vody. Po užití doplňků s vlákninou je vhodné počkat s užíváním jiných léků alespoň dvě hodiny, protože vláknina může zdržovat jejich vstřebávání.
Těhotné ženy se před užíváním vlákniny musejí poradit s lékařem.
Možné vedlejší účinky vlákniny
Náhlý nadměrný příjem vlákniny může vyvolat nadýmání a bolesti v břiše. Zvláště luštěniny
mohou způsobit plynatost. Někteří lidé mohou být na vlákninu (hlavně pšeničnou) alergičtí.
Nové poznatky o vláknině
V jedné americké studii bylo u 68.000 zdravotních sester
sledovaných deset let zjištěno, že u těch , které získávaly největší část své denní dávky vlákniny pouze z obilnin při snídani, bylo riziko vzniku srdečních
onemocnění mnohem nižší ve srovnání s těmi, které při snídani získávaly nejmenší část své denní dávky vlákniny.
Při používaní vlákniny pozor na
Vysoký příjem vlákniny může snižovat
účinnost některých léku včetně orální antikoncepce a proticholesterového léku lovastinu.
Polykání celých tablet s vlákninou může být nebezpečné, máte-li
nějakou poruchu jícnu. Tablety mohou nabobtnat a způsobit obstrukci jícnu.
Pokud by jste měli vzácnou alergii na jitrocel blešníkový - vyrážku, svědění
nebo dýchací potíže - vyhledejte ihned lékařskou pomoc.
Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým
lékařem.
Doplňující informace k vláknině
Vlaknina - jitrocel blešníkový vstřebává vodu, proto je nutné ho užívat vždy s velkým množstvím tekutiny. Blešníkový prášek můžete před
použitím rozpustit ve vodě nebo džusu.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest
Výběr
Vláknina - diskuze
Ostatní užitečné látky: