poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Lecitin a cholin

Užitečné informace - Potravinové doplňky - Lecitin a cholin

Lecitin a cholin

Obě tyto blízce příbuzné látky (Lecitin a Cholin) jsou nezbytné pro správnou funkci všech tělesných buněk. Mají rovněž důležitou úlohu při udržování zdravých jater a nervového systému.
Lecitin. je tuková látka obsažená v mnoha živočišných i rostlinných potravinách jako jsou játra, vejce, sójové boby, arašídy a pšeničných klíčcích. Často se také přidává do komerčně vyráběných potravin, například do zmrzliny, čokolády, umělých tuků či salátových zálivek, aby pomáhala rozpouštět nebo emulgovat tuky. Lecitin se rovněž vytváří v těle.
Lecitin je považován za vynikající zdroj cholinu, jednoho z vitaminů skupiny B, zejména ve formě fosfatidylcholinu. V organismu se fosfatidylcholin ihned štěpí na cholin, takže užíváním lecitinu vaše tělo vlastně získává cholin. Avšak jen 10 až 20 procent lecitinu z rostlin a jiných přírodních zdrojů obsahuje fosfatidylcholin.
Přestože lecitin z potravy zůstává hlavním zdrojem cholinu, je cholin přímo obsažen také v játrech, sójových bobech, žloutcích, hroznové šťávě, arašídech, zelí, kapustě a květáku. Cholinové potravinové doplňky v lékárnách jsou součást vitaminových přípravků.

Nejčastější uplatnění lecitinu a cholinu

Lecitin a cholin pomáhájí v prevenci žlučových kamenů. Posilují játra proto jsou prospěšné při léčení hepatitidy a cirhózy. Pomáhají játrům vylučovat toxiny z těla pacientů léčených chemoterapií. Zmírňují příznaky špatného trávení a mohou zlepšovat paměť a mozkové funkce.

Lecitin a cholin - působení a účinky


Lecitin a cholin jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí; pomáhají vytvářet buněčné membrány a usnadňují transport tuků a jiných živin z buněk a do buněk. Podporují reprodukci a vývoj plodu i dítěte. Jsou také nezbytné k udržení zdravých jater a žlučníku a pravděpodobně i zdravého srdce. Cholin je zároveň klíčovou složkou mozkové chemické látky acetylcholinu, který hraje významnou roli v řízení paměti a svalové činnosti.
Výsledkem jejich široce rozšířených účinků je, že lecitin a cholin jsou téměř vnucovány k léčení prakticky všeho – od rakoviny a AIDS až ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. I když důkazy pro některá z těchto tvrzení nejsou příliš přesvědčivé, neměli byste tyto živiny podceňovat.
Hlavní příznivé účinky: Lecitin i cholin mohou zvláště příznivě působit při onemocnění jater a žlučníku. Lecitin je hlavní složkou žluče, která tráví tuky; je známo, že při nízké hladině této látky se mohou tvořit žlučové kameny. Užívání potravinových doplňků s lecitinem nebo fosfatidylcholinem – purifikovaným výtažkem lecitinu – může pomáhat v léčení a prevenci právě tohoto onemocnění. Lecitin také příznivě působí na játra: desetiletá studie u paviánů prokázala, že je účinný v prevenci závažného poškození jater alkoholem. Jiné studie ukazují, že také zmírňuje poškození jater při hepatitidě.
Cholin je často obsažen v komplexních jaterních přípravcích spolu s jinými doplňky posilující játra – například s aminokyselinou metioninem, vitaminem ze skupiny B inozitolem a s léčivkami jako pampeliška a ostropestřec. Tyto přípravky, nazývané někdy lipotropní kombinace nebo lipotropní faktory, brání tvorbě tuků v játrech a zlepšují průtok tuků a cholesterolu játry a žlučníkem; pomáhají rovněž játrům zbavovat tělo nebezpečných jedů. Zvláště účinné bývají při léčení jater a žlučníku – u hepatitidy, cirhózy a žlučových kamenů – stejně jako při léčení stavů, které vyžadují dobrou funkci jater, například u endometriózy (hlavní příčiny ženské neplodnosti) a vedlejších účinků chemoterapie. Cholin společně s vitamine B – kyselinou pantotenovou a tiaminem – může také upravovat špatné trávení.
Další příznivé účinky: Lecitin i cholin jsou stavební součástí nervové tkáně, a mohou proto pomáhat zlepšovat paměť u nemocných s Alzheimerovou chorobou nebo v prevenci vrozených defektů nervové trubice (například spiny bifidy), při zvyšování výkonu ve vytrvalostních sportech a léčení nervových tiků a záškubů, vyvolaných antipsychotickými léky. Lecitin a cholin byly také navrženy jako možné léky snižující cholesterol a jako léky proti rakovině. Ve všech těchto oblastech medicíny však je nutno dokázat jejich význam dalšími vědeckými výzmumy.

Doporučené dávkování lecitinu a cholinu

Lecitin se obvykle podává v dávce dvakrát denně dvě tobolky po 1.200 mg. Lze ho užívat také v granulích – 1 lžička obsahuje 1.200 mg lecitinu. Cholin je možno získávat z lecitinu, ale lepším zdrojem je fosfatidylcholin (třikrát denně 500 mg) nebo čistý cholin (třikrát denně 500 mg). Cholin také bývá součástí kombinovaných lipotropních směsí. Ve většině zemí nejsou stanoveny doporučené denní dávky, ale v USA byl cholin uznán za nezbytnou živinu a byla doporučena denní dávka 550 mg pro muže a 425 mg pro ženy.

Jak lecitin a cholin užívat

Lecitin i cholin se lépe vstřebávají při jídle. Granulovaný lecitin má ořechovou chuť a lze jím ochutit jídlo nebo ho přidat do nápoje.

Možné vedlejší účinky lecitinu a cholinu

Lecitin a cholin mohou ve vysokých dávkách vyvolat pocení, nevolnost, zvracení, nadýmání a průjem. Užívání vysokých dávek cholinu (10 g denně) způsobuje tělesný zápach po rybách a poruchy srdečního rytmu.

Nové poznatky o lecitinu a cholinu

Při používaní lecitinu a cholinu pozor na

Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků s lecitinem se svým lékařem.

Doplňující informace k lecitinu a cholinu


Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr

Lecitin a cholin - diskuze

Ostatní užitečné látky:

| Copyright © 2013-2018 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu. Chlorellas BIO certtfikací bez přídatných látek