Aminokyseliny
Aminokyseliny jsou bílkoviny obsažené v potravě
i lidském organismu. Potravinové doplňky pomáhají organismu ke zlepšení fyzické výkonnosti a snadnějšímu zvládnutí nemocí. Každá buňka v těle potřebuje ke
svému využití aminokyseliny. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy dělí na jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin,
které lidský organismus potřebuje. Existují dva typy aminokyselin: esenciální (nezbytné) a neesenciální. Tělo si dokáže vytvořit neesenciální aminokyseliny,
ale esenciální může získat jen z potravy. K neesenciálním aminokyselinám patří alanin, arginin, asparagin, kyselina aspartová, cystein, kyselina glutamová,
glutamin, glycin, prolin, serin, taurin, tarosin. K esenciálním aminokyselinám patří histidin, izoleucin, leucin, lyzin metionin, fenylalanin, treonin,
tryptofan a valin.
Nejčastější uplatnění aminokyselin
Aminokyseliny pomáhají léčit srdeční choroby, snižují krevní tlak, podporují imunitní systém a upravují některé nervové
poruchy.
Aminokyseliny - působení a účinky
Aminokyseliny jsou nezbytné látky pro údržbu a obnovu svalů, šlach, kůže, vaziva, žláz, nehtů a vlasů. Přispívají k tvorbě hormonů (inzulin),
neurotransmiterů a různých tělních tekutin a enzymů, které spouštějí tělesné funkce. Některé aminokyseliny a jejich vedlejší produkty jsou vysoce účinné při
léčení srdečních chorob. Karnitin koncentrovaný v buňkách srdečního svalu je podobná aminokyselině, kterou si tělo vytváří z lyzinu - posiluje činnost srdce,
pomáhá při úpravě srdečního selhání a může zlepšit vyhlídky na přežití srdeční příhody. Karnitin se také účastní na metabolismu tuků a může tak pomáhat
snižovat vysoké hladiny triglyceridů (krevních tuků příbuzných cholesterolu). Neesenciální aminokyselina arginin snižuje riziko infarktu a mozkových příhod
rozšiřováním cév a snižováním krevního tlaku. Zmírňuje rovněž bolesti při angině pectoris. Taurin léčí srdeční selhání, snižuje vysoký tlak vyrovnáváním
poměru draslíku a sodíku v krvi regulováním nadměrné aktivity centrálního nervového systému. N-acetylcystein (NAC) je vedlejší produkt aminokyseliny
cysteinu, který se vstřebává lépe než cystein, povzbuzuje tvorbu antioxidantů v organismu a sám má antioxidační účinky. Podporuje též úpravu buněčných
poškození a posiluje imunitní systém. NAC také účinně zředuje hlen v dýchacích cestách při chronické brochitidě a užívá se k ochraně jater při předávkování
acetaminofenolem (paracetamolem). Předpokládá se také příznivý účinek při roztroušené skleróze. Glutamin koncentrovaný v buňkách zažívacího traktu může
pomáhat v léčení vředové choroby a zlikvidovat příznaky dráždivého trakčníku a divertikulózy. Taurin může být dobrodiním pro epileptiky tím, že v mozku
zvyšuje tvorbu určitých látek. Ja také hlavní složkou žluži a může pomáhat při prevenci žlučových kamenů. Příznivé účinky může mít také u diabetiků, protože
usnadňuje využití inzulinu. Karnitin vyživuje svaly, protože v nich umožňuje
spalování tuku na energii. Lyzin patří k nejúčinnějším lékům při oparech a při léčení pásového oparu a aftózního zánětu ústní sliznice. (Arginin může naopak
vyvolat výsev oparu na rtech nebo na pohlavních orgánech.)
Doporučené dávkování aminokyselin
Doporučené dávky aminokyselin najdete u jednotlivých onemocnění. Pokud užíváte některou z
aminokyselin déle než jeden měsíc, berte ji v doplňcích s obsahem komplexní směsi aminokyselin, abyste si byli jisti, že přijímáte přiměřené a vyvážené
množství.
Jak aminokyselinu užívat
Doplňky obsahující aminokyseliny jsou účinnější, když si nekonkurují s aminokyselinami obsaženými v potravě s vysokým obsahem bílkovin. Užívejte
je proto nejméně hodinu a půl před jídlem nebo po jídle (nejlépe ráno hned po probuzení nebo večer před spaním).
Možné vedlejší účinky aminokyselin
Potravinové doplňky obsahující
aminokyseliny neužívejte déle jak tři měsíce v případě že doplňky neužíváte pod dohledem lékaře. Potravinové doplňky obsahující směsi aminokyselin užívejte
na lačný žaludek a v jinou dobu než doplněk s jednotlivou aminokyselinou. Pokud jsou aminokyseliny užívány v doporučném množství nemají vedlejší účinky.
Pouze při předávkování mohou být toxické a vyvolat nevolnost se zvracením nebo průjmem.
Nové poznatky o aminokyselině
Arginin může snižovat shlukování krevních destiček a jejich
přilnavost k cévní stěně a tím předejít srdečním a mozkovým příhodám. Arginin prospívá lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Při používaní aminokyselin pozor na
Nejvíce opatrní by
měli být při používání aminokyselin těhotné a kojící matky, diabetici, lidé s onemocněním jater a nemocní s vysokým krevním tlakem.
Doplňující informace k aminokyselinám
Lékaři užívají injekce
alfa-lipoové kyseliny k záchraně života lidí, kteří omylem snědli jedovatou muchomůrku.
Zdroj: publikace - Léčivá
moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Aminokyseliny - diskuze
Ostatní užitečné látky: