poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Aminokyseliny

Užitečné informace - Potravinové doplňky - Aminokyseliny

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou bílkoviny obsažené v potravě i lidském organismu. Potravinové doplňky pomáhají organismu ke zlepšení fyzické výkonnosti a snadnějšímu zvládnutí nemocí. Každá buňka v těle potřebuje ke svému využití aminokyseliny. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy dělí na jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin, které lidský organismus potřebuje. Existují dva typy aminokyselin: esenciální (nezbytné) a neesenciální. Tělo si dokáže vytvořit neesenciální aminokyseliny, ale esenciální může získat jen z potravy. K neesenciálním aminokyselinám patří alanin, arginin, asparagin, kyselina aspartová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin, taurin, tarosin. K esenciálním aminokyselinám patří histidin, izoleucin, leucin, lyzin metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan a valin.

Nejčastější uplatnění aminokyselin

Aminokyseliny pomáhají léčit srdeční choroby, snižují krevní tlak, podporují imunitní systém a upravují některé nervové poruchy.

Aminokyseliny - působení a účinky


Aminokyseliny jsou nezbytné látky pro údržbu a obnovu svalů, šlach, kůže, vaziva, žláz, nehtů a vlasů. Přispívají k tvorbě hormonů (inzulin), neurotransmiterů a různých tělních tekutin a enzymů, které spouštějí tělesné funkce. Některé aminokyseliny a jejich vedlejší produkty jsou vysoce účinné při léčení srdečních chorob. Karnitin koncentrovaný v buňkách srdečního svalu je podobná aminokyselině, kterou si tělo vytváří z lyzinu - posiluje činnost srdce, pomáhá při úpravě srdečního selhání a může zlepšit vyhlídky na přežití srdeční příhody. Karnitin se také účastní na metabolismu tuků a může tak pomáhat snižovat vysoké hladiny triglyceridů (krevních tuků příbuzných cholesterolu). Neesenciální aminokyselina arginin snižuje riziko infarktu a mozkových příhod rozšiřováním cév a snižováním krevního tlaku. Zmírňuje rovněž bolesti při angině pectoris. Taurin léčí srdeční selhání, snižuje vysoký tlak vyrovnáváním poměru draslíku a sodíku v krvi regulováním nadměrné aktivity centrálního nervového systému. N-acetylcystein (NAC) je vedlejší produkt aminokyseliny cysteinu, který se vstřebává lépe než cystein, povzbuzuje tvorbu antioxidantů v organismu a sám má antioxidační účinky. Podporuje též úpravu buněčných poškození a posiluje imunitní systém. NAC také účinně zředuje hlen v dýchacích cestách při chronické brochitidě a užívá se k ochraně jater při předávkování acetaminofenolem (paracetamolem). Předpokládá se také příznivý účinek při roztroušené skleróze. Glutamin koncentrovaný v buňkách zažívacího traktu může pomáhat v léčení vředové choroby a zlikvidovat příznaky dráždivého trakčníku a divertikulózy. Taurin může být dobrodiním pro epileptiky tím, že v mozku zvyšuje tvorbu určitých látek. Ja také hlavní složkou žluži a může pomáhat při prevenci žlučových kamenů. Příznivé účinky může mít také u diabetiků, protože usnadňuje využití inzulinu. Karnitin vyživuje svaly, protože v nich umožňuje spalování tuku na energii. Lyzin patří k nejúčinnějším lékům při oparech a při léčení pásového oparu a aftózního zánětu ústní sliznice. (Arginin může naopak vyvolat výsev oparu na rtech nebo na pohlavních orgánech.)

Doporučené dávkování aminokyselin

Doporučené dávky aminokyselin najdete u jednotlivých onemocnění. Pokud užíváte některou z aminokyselin déle než jeden měsíc, berte ji v doplňcích s obsahem komplexní směsi aminokyselin, abyste si byli jisti, že přijímáte přiměřené a vyvážené množství.

Jak aminokyselinu užívat

Doplňky obsahující aminokyseliny jsou účinnější, když si nekonkurují s aminokyselinami obsaženými v potravě s vysokým obsahem bílkovin. Užívejte je proto nejméně hodinu a půl před jídlem nebo po jídle (nejlépe ráno hned po probuzení nebo večer před spaním).

Možné vedlejší účinky aminokyselin

Potravinové doplňky obsahující aminokyseliny neužívejte déle jak tři měsíce v případě že doplňky neužíváte pod dohledem lékaře. Potravinové doplňky obsahující směsi aminokyselin užívejte na lačný žaludek a v jinou dobu než doplněk s jednotlivou aminokyselinou. Pokud jsou aminokyseliny užívány v doporučném množství nemají vedlejší účinky. Pouze při předávkování mohou být toxické a vyvolat nevolnost se zvracením nebo průjmem.

Nové poznatky o aminokyselině

Arginin může snižovat shlukování krevních destiček a jejich přilnavost k cévní stěně a tím předejít srdečním a mozkovým příhodám. Arginin prospívá lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Při používaní aminokyselin pozor na

Nejvíce opatrní by měli být při používání aminokyselin těhotné a kojící matky, diabetici, lidé s onemocněním jater a nemocní s vysokým krevním tlakem.

Doplňující informace k aminokyselinám

Lékaři užívají injekce alfa-lipoové kyseliny k záchraně života lidí, kteří omylem snědli jedovatou muchomůrku.


Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr

Aminokyseliny - diskuze

Ostatní užitečné látky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vylepšete si zdraví s vlastní vířivkou na zahradě . Vířivky Villeroy & Boch k domu, na zahradu i do interiéru. Villeroy & Boch i Jacuzzi.