poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

První pomoc při alergii

Zima už je snad definitivně za námi a všichni už toužebně vyhlížíme jaro. Delší dny, více slunce, méně vrstev oblečení, cvrlikající ptáčkové, rozkvetlé stromy… Kdo by to neměl rád? Snad jen jedna skupina lidí při těchto slovech zbystřela. Alergici. Pro většinu alergiků je zima relativně klidný obdobím, které je přerušeno prvními kvetoucími rostlinami. Proti projevům alergie se však dá úspěšně bojovat. Stačí jen vědět jak na to.

Alergie a její typy

Alergie souvisí s našim imunitním systémem. V podstatě se jedná o jeho nepřiměřenou reakci na neškodné látky v okolí. Alergií trpí víc jako 2 milióny lidí v České republice. Alergeny se dají rozdělit podle toho, jakým způsobem se dostávají do těla. Rozlišujeme tak alergeny inhalační, potravinové, hmyzí bodnutí a alergie na léky. Mezi inhalační alergeny patří kromě pylů také zvířecí alergeny a plísně. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou vajíčka, mléko, pšeničná mouka, rajčata, ořechy a kořenová zelenina. Hmyz může imunitní systém alergiků potrápit jak bodnutím, tak kousnutím, prostřednictvím kterého se do lidského organismu dostane hmyzí jed. Mezi nejvíce problematický lék, co se týče alergií, patří penicilin.

 

Alergie na pyl v průběhu roku

Pokud trpíte alergií na prach, roztoče, zvířecí srst či např. lepek, je úplně jedno, jaké roční období zrovna vládne. Alergie je doslova celoroční problém. Pokud však máte alergii na pyly, existují měsíce, kdy se vám uleví. Tím spíš, pokud vás dráždí jen některé druhy rostlin. Udává se, že pylová sezóna trvá deset měsíců. V listopadu a prosinci se s žádnými pylovými alergeny nesetkáte. Avšak už v lednu začínají vzduchem poletovat první pylové částice. Potrápit vás může konkrétně líska. Pylová sezóna trvá od půlky května do konce července. Nejvíce alergenu vzduchem poletuje v půlce července, kdy pylová sezóna vrcholí. Konec jara a začátek léta patří také obilovinám. Vysoce alergizující bříza začíná kvést během března. Její jemný pyl odletí daleko, a proto se vám alergická reakce může spustit, i když žádný strom na dohled není. Naopak pylové částice ovocných a okrasných stromů jsou pro většinu alergiků neškodné. Jsou totiž velmi velké a tím pádem i těžké a proto daleko nedoletí.

 

Léčba alergie

Tak jako u každé nemoci, tak i u alergie je důležitá prevence. Jak v tomto případě má vypadat? Důležité je vyloučit alergeny ze svého okolí. To však ne vždy jde. Například v případě alergie na pily je téměř nemožné nepřijít s nimi do kontaktu. V takovém případě musí nastoupit medikamenty. Velmi rozšířené jsou antihistaminika. Ty ovlivňují působení histaminu na tkáně. Mezi nejznámější antihistaminika patří zyrtec a xyzal. Léky, které netlumí alergický zánět ale mírní příznaky alergie, jakými je např. rýma, jsou dekongestiva. Patří mezi ně kapky do nosu nebo i tablety. Bronchodilatancia jsou léky roztahující průdušky. Používají se při akutních záchvatech astmatu. Na lehké formy astmatu a alergické rýmy se používají anitileukotrieny.

Alergie je jedna z nejrozšířenějších nemocí, která umí být hodně nepříjemná. Opuchlé slzavé oči, alergická rýma, zhoršené dýchání. To všechno nás může pěkně potrápit. Naštěstí existují léky, které nám dokáží ulevit a příznaky alergie účinně potlačit.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.