poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Proč si nikotin získal takovou oblibu?

Zamýšleli jste se někdy nad otázkou, proč se zdánlivě tak prostá rostlina jako je tabák stala světovým fenoménem? Odpověď na tuto otázku není zas tak úplně jednoznačná. Jeho význam se totiž v historii dost často měnil v návaznosti na aktuální světové dění.

 

Od mořeplavby po revoluci

V době, kdy se dostal poprvé do Evropy díky zámořským cestám, ho ve společnosti oplývala řada spekulací a obav. Jeho užívání představovalo do značné míry krok do neznáma a na chuť mu tak přišli pouze velmi názorově otevření muži. Není proto žádným překvapením, že se jeho obliba v pozdějších letech rozšířila především do vyšší společnosti, kdy si ho gentlemani vychutnávali například ke kvalitní whiskey. Této skutečnosti také přispíval fakt, že dostupnost tabáku byla podstatně náročnější než v současné době. Dlouhou dobu bylo užívání tabákových výrobků také výsadou a poznávacím znamením intelektuálů, což se v jistém měřítku dochovalo i dodnes. Začátkem dvacátého století se tabák dokonce podařilo spojit se společenskou revolucí. Zhruba do roku 1929 představovalo jeho užívání pouze mužskou výsadu. Pro ženy znamenal doslova něco zapovězeného. V roce 1929 však nastala změna a v rukou žen se stal symbolem revoluce a jejich emancipace.

 

Společný jmenovatel

Ať už se bavíme o jakékoli době, a s ní související roli tabáku, společným jmenovatelem všech zmíněných, ale i spousty dalších, situací je společnost a potřeba sounáležitosti. Jeho vychutnávání totiž už od prvopočátku představovalo jakýsi společenský rituál. Potřeba někam patřit a být součástí společenství je jednou ze základních lidských potřeb, není se tak čemu divit, že zvyk, který si získal význam společenské aktivity si vydobyl a drží své místo na Slunci již celá staletí.

 

PROČ?

Toto zjištění může představovat také odpověď na otázku, často kladenou jeho uživatelům. Co ti na tom tak chutná? Potřebuješ nikotin? Spíše než o neustálou potřebu doplňovat do těla dávku nikotinu jde často o celkový prožitek. Kromě společenského aspektu však můžeme hovořit také o jisté formě mentálního odpočinku. Pro řadu pravidelných uživatelů znamená moment, kdy si během dne jdou vychutnat svůj oblíbený rituál ven, okamžik pro pomyslný restart hlavy.

 

Společenský přesah

O tom, že více než o samotný produkt jde především o gesto, svědčí také neustále se vyvíjející a měnící podoby vychutnávání tabáku. V současné době je trendem hledat, co nejméně škodlivé řešení pro tělo. Velký rozmach tak zažívají elektronické alternativy, které slibují menší zátěž pro organismus, na což samozřejmě řada pravidelných uživatelů ráda slyší. I mezi těmito alternativami bychom mohli dále ještě vyjmenovat několik kategorií, které se pod tímto pojmem schovávají. Mimo jiné bychom zde nalezli i alternativy bez nikotinu.

 

Jít s dobou

Momentálním trendem jsou zařízení zahřívající tabák. Svou oblibu si získaly hlavně díky technologii, která umožňuje uvolňování nikotinů bez toho, aniž bychom museli výrobek jakkoliv zapalovat. Díky tomu nedochází k procesu hoření. Ten je běžně zodpovědný za uvolňování škodlivých látek jako je

  1. oxid uhelnatý
  2. dehet.

Mezi ty nejoblíbenější zařízení patří v současnosti například Pulze. Svou oblibu si získal mimo jiné díky velmi snadnému způsobu nabíjení a výdrži. Během používání Pulze vám také nemusí dělat starost:

Stručně řečeno většina negativ souvisejících s užíváním klasických výrobků. Pokud si tedy chcete i nadále vychutnávat svůj oblíbený společenský rituál, a to s čistým svědomím, řešení je jednodušší, než se může zdát.

 

Autor: Elena Gotfried

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.