poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jak předejít nepříjemné DNĚ stravou a doplňky

 



Dna (nebo arthritis urica, hyperurikémie, pakostnice) je běžný kloubní zánět různé intenzity způsobený hromaděním solí kyseliny močové. Projevuje se náhlými, silnými záchvaty bolesti, otokem, zarudnutím a citlivostí jednoho nebo více kloubů, nejčastěji na palci na noze.


Přichází zejména v noci

Dnový zánět může být doprovázen prudkou bolestí, teplotou a celkovou vyčerpaností. Obvykle přichází náhle v noci nebo nad ránem. Postižené klouby otečou, zčervenají a jsou mimořádně bolestivé na dotek. Doprovodnými znaky onemocnění mohou být i zažívací potíže, bolesti hlavy, poruchy zraku, změny na kůži, nervové a svalové bolesti.

Typické je i kulhání, jelikož mnozí nemocní mohou stoupat pouze na patu. Kůže je tak napnutá, že odráží světlo. Menší záchvaty trvají několik hodin až 2 dny, ale mohou být prodlouženy až na 10-14 dní. Záchvat se střídá s různě dlouhým obdobím „pokoje“, kdykoli však může překvapit znovu. Riziková období jsou zejména po operaci, očkování, překonané viróze, v době celkového oslabení a nadměrného stresu.








Rizikoví jsou muži a starší ženy

Dnu a její bolestivé záněty způsobují uráty – soli kyseliny močové nahromaděné v kloubu. Rizikoví jsou lidé s poruchami ledvin, nadváhou, vysokým tlakem či dědičnou predispozicí. Co se týče pohlaví, dna postihuje mnohem častěji muže, neboť mají vyšší hladiny kyseliny močové, po menopauze však riziko stoupá i u žen.


Zabojujte pohybem a vhodnou stravou

Stravovací návyky jsou dalším důležitým faktorem – zvyšují výskyt dny až o 12 %. Tělo produkuje nadbytečnou kyselinu močovou i tehdy, když rozkládá puriny a ty se vyskytují i ​​v potravinách.

Vhodnými potravinami jsou: zelenina, ovoce, rýže, obiloviny a mléčné výrobky, slabý čaj, voda, alkalická minerálka.

Omezenými potravinami by měly být: vařená drůbež, čerstvé ryby, luštěniny, ovocné šťávy.

Nevhodné potraviny z hlediska dny jsou zejména: masné výrobky, vnitřnosti, ančovičky, sardinky, mušle, ryby v oleji, alkoholické – zejména pivo a destiláty a slazené nápoje. Dostatečný pitný režim musí být zase dodržen z důvodu rychlejšího vylučování kyseliny z organismu a neinvazivní, pravidelný pohyb zase podporuje prokrvení a činnost kloubů.


Výživové doplňky jako prevence

Kromě zlepšení životosprávy a sledování možných příznaků, snížit kyselinu močovou pomáhají i výživové doplňky a přírodní látkykoření a bylinky. Ve zhuštěné formě je naleznete ve výživových doplňcích u renomovaného prodejce vegmart.cz

K prevenci dny slouží zejména tyto:

 

Kdy navštívit lékaře

Pokud pocítíte náhlou, intenzivní bolest v kloubu, zavolejte svému lékaři. Neléčená dna může vést k chronické bolesti a poškození kloubů. Návštěva praktického lékaře, internisty a urologa je nezbytná.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.