Šampaňské víno pro Vinigrandi.cz vybírají zkušení odborníci. Víte, v čem spočívá výjimečnost tohoto světoznámého nápoje?
Veškeré šampaňské víno na Vinigrandi.cz prošlo pečlivým výběrem zkušených odborníků. Díky tomu nemusíte mít obavy, že by se vám do rukou dostal nějaký méně kvalitní nápoj nebo dokonce lahev, která obsahuje „pouze“ sekt či tzv. víno perlivé. Ne snad, že by se v obou zmiňovaných kategoriích nenašly značky, které si rovněž zaslouží vaši pozornost, ale označení šampaňské je vyhrazeno pouze „vyvoleným“. Pokud se v těchto speciálních vínech příliš nevyznáte, mohou vám následující informace přijít vhod. Podíváme se, jak je to s pojmenováním jednotlivých druhů a řekneme si, které typy „bublinek“ jsou typické pro Francii, Španělsko či Itálii a s čím se naopak nejčastěji setkáte v našem, tedy středoevropském regionu. Vrátíme se také nazpět v čase a to rovnou o několik století, abychom si přiblížili původ pravého šampaňského. Připraveni?
Šampaňské víno od Vinigrandi.cz vás rozhodně nezklame!
Jak jsme zmínili hned na úvod, několik desítek druhů šampaňského, které nabízí společnost Vinigrandi.cz, prošlo nejprve rukama zkušených someliérů. Každý, kdo si u firmy nějakou lahev tohoto proslulého moku zakoupí, bude mít díky tomu jistotu, že „nesáhl vedle“. Ať už si zvolí některou z cenově dostupnějších značek nebo dá přednost vyloženě exklusivním „kouskům“, zklamán určitě nebude. Z první skupiny cenově přijatelnějších vín jmenujme alespoň tvrdé Champagne Brut Classic – Deutz či velmi tvrdé Champagne Longitude Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs - Larmandier-Bernier. Z těch, kterými nadchnete i opravdové znalce z řad samotných výrobců, najdete u Vinigrandi třeba vynikající Champagne Millesime Brut Vintage 2010 - Dom Perignon nebo naprosto unikátní Champagne Blanc de Blancs Le Misnil Brut 2007 – Salon.
Šumivé nebo perlivé?
Nejprve si ozřejmíme zásadní rozdíl mezi víny šumivými, k nimž patří nejen šampaňské, ale také sekt či stále oblíbenější prosecco a mezi víny perlivými. Ta šumivá vznikají metodou prvotního či druhotného kvašení a oxid uhličitý se v nich tedy vytváří přirozenou cestou. Perlivá jsou naopak sycena uměle a od těch šumivých je bezpečně odlišíte pouhým okem. Jak? Stačí se podívat na bublinky, které jsou o trochu větší a hlavně vám ze sklenice zmizí podstatně rychleji! Jelikož nás dnes zajímá především šampaňské, které spadá do kategorie vín šumivých, nápojům perlivým se více věnovat nebudeme. Označením „šampaňské“ se mohou honosit výhradně produkty pocházející z proslulého regionu Champagne ve Francii. A není to zdaleka jediná podmínka. Musí také splňovat následující kritéria:
- Musí být vyrobeny výhradně z hroznů odrůd Pinot noir, Pinot Meunier, Pinot gris, Pinot blanc, Chardonnay, Abane nebo Petit Meslier.
- Réva musí být sklízena jedině v oblasti Champagne.
- Víno musí být vyrobeno metodou druhotného kvašení, k níž dochází ve speciálních lahvích se silnější stěnou a musí zrát nejméně rok a tři měsíce.
Sekt, krug či prosecco
Jiná šumivá vína, byť by byla sebekvalitnější, se šampaňským nazývat nemohou. Rusové si sice s těmito zažitými pravidly nejspíše hlavu příliš nelámou, nicméně pravé šampaňské je skutečně jenom jedno. Přesto to neznamená, že by v jiných zemích nedovedli vyprodukovat velmi kvalitní šumivý mok. Španělé, Italové nebo Němci jsou v současnosti výrobou lahodných šumivých vín už podobně proslulí jako Francouzi. Kvalitní „bublinky“ vyrábíme také u nás a nijak nezaostávají ani Rakušané nebo Slovinci. Na jaká pojmenování těchto nápojů můžete narazit? S čím se v Evropě setkáte nejčastěji?
- FRANCIE - šampaňské, crémant
- ITÁLIE – prosecco, lambrusco
- ŠPANĚLSKO – cava
- NĚMECKO – sekt, krug
- ČESKO, RAKOUSKO, SLOVINSKO – sekt
Skvělá cava z Katalánska
Přestože je výborných šumivých vín celá řada, zmiňme kromě šampaňského alespoň španělskou cavu. Je totiž skutečně výtečná. Název vychází z katalánštiny a jde o slovo označující sklepení, v němž se víno uchovává. Je to nápoj, jehož historie sahá zhruba do sedmdesátých letech 19. století. V současnosti jde o pití natolik populární, že si ho ve velkém užívají nejenom Španělé. Miliony lahví cavy každoročně potěší milovníky šumivých vín doslova po celém světě.
Trocha historie neuškodí
Slíbili jsme, že se také podíváme do historie, abychom se dozvěděli něco o původu šampaňského. Nejprve se budeme muset vrátit až k počátkům našeho letopočtu. Tehdy se totiž ve Francii setkáváme zřejmě s prvními pěstiteli révy. Prozatím je z ní však vyráběno pouze víno tiché. Na „bublinky“ si tedy musíme trochu počkat. Jak dlouho? Až někam do roku 1668. A co se tehdy odehrálo? Verzí je několik a navíc není zcela jasné, co jsou fakta a co pouze zlidovělé vyprávění. Ale tak už to s velmi starými příběhy bývá. Takže?
Dom Perignon
Podle nejčastěji vyprávěné legendy se v onom roce 1668 o vznik šampaňského zasloužil jistý mnich jménem Dom Perignon, který tehdy údajně trochu experimentoval s vínem a také se způsoby jeho uchovávání. Zkoušel používat korkové zátky, které nebyly v té době samozřejmostí. Jednou prý nějaké lahve uzavřené korkem zapomněl ve sklepě. Mezitím v nich proběhlo přirozené kvašení a tak když na ně později znovu narazil a snažil se je otevřít, korkové špunty vystřelily a „šampaňské bylo na světě“! Anebo to bylo jinak? Kdo ví? Jisté je pouze to, že si lidé tohoto lahodného moku užívají už několik století. A to je jedině dobře.
Máte svou oblíbenou značku nebo snad „bublinkám“ všeho druhu teprve pozvolna přicházíte na chuť?