poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Předpěstujte si zeleninu ze semen! Ušetříte za sazenice!

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Lépe chutná, je zdravější i levnější. Obzvláště z předpěstovaných sazeniček. 

Předpěstování, kterému se také říká výsev pod sklo, znamená, že do skleníku, pařeniště či truhlíku vysejete semena dříve, než byste je vysévali do volné půdy. Předpěstování sazenic je vhodné u těch druhů zeleniny, které se vyvíjejí pomalu, nebo pro které je venku příliš chladno. Předpěstovaným sazeničkám nehrozí sežehnutí mrazem ani to, že by padly za oběť plžům, což se stává především ve vlhkém období.

 

Vyséváme rajčata, papriky, okurky, cukety a dýně

Předpěstovat je již od poloviny února možno rajčata, papriky, lilky, cukety, dýně a okurky. Postup je jednoduchý. Semínka vkládejte do navlhčeného substrátu určeného pro výsev - se třícentimetrovými rozestupy do zhruba půlcentimetrové hloubky. K výsadbě jsou vhodné například mezi zahrádkáři oblíbené jiffy ze slisované rašeliny, nebo čedičového vlákna, v nichž sazenice budete moci i přesadit, čímž se vyvarujete narušení kořenového systému. Dobře vám ale poslouží i plastové minipařníky či klasické truhlíky, které po výsevu zakryjete sklem, neboi fólií. Některá semena, například paprik či jiných teplomilných rostlin je navíc možné ve skleníku ponechat, většinu sazenic je ovšem zapotřebí posléze vysadit do zahrady.

 

Výsev do volné půdy

Do volné půdy se v některých případech již od poloviny března (v závislosti na lokalitě) vysévá kopr, ředkvičky, špenát, salát a cibule. Koncem března pak na řadu přichází kořenová zelenina, tedy raná mrkev, petržel a pastiňák. Před výsevem půdu dobře zkypřete, zbavte plevele, uhrabte a sadbovacím kolíkem si podél sázecí šňůry vytvořte řádky, popřípadě do půdy vyhlubte jamky (pro cibuli a česnek). Semínka po výsevu následně zahrňte vrstvičkou půdy. A uvědomte si, že kořenová zelenina se již nikam nepřesazuje, jen ji bude zapotřebí vyjednotit. 

 

Vybírejte jen zdravá semena

K naklíčení vždy vybíráme zdravá semínka skladovaná v suchu, temnu a ne starší než tři roky. Všímejte si však i barvy semínek, na pozoru buďte především před černými skvrny na semenech. Výjimkou jsou jen do černa zbarvená semena chilli. Okamžitě vyhoďte semena vlhká, měkká a napadená plísní. A semena si pořizujte výhradně od renomovaných dodavatelů. Nakupujte je buď v renomovaných zahradnictvích či na zavedených e-shopech (doporučujeme Semena.cz). 

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.