poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Rakytník řešetlákový – okrasný keř s léčivými účinky

Rakytník řešetlákový – okrasný keř s léčivými účinky

Existuje celá řada rostlin, které jsou známé pro svoje léčivé účinky. Jednou z takových rostlin je i rakytník řešetlákový. Tento okrasný keř s oranžovými plody vyniká totiž nejen svoji krásou, ale také svými léčivými účinky a vysokým obsahem vitamínů. Jeho léčivé účinky byly využívány již ve starověku. Původní domovinou rakytníku je oblast Asie, díky své proslulosti je v současné době ke spatření téměř po celém světě. Cíleně je pěstován i v našich zahradách.

 

Významný zdroj vitamínů

Léčivé účinky má celá rostlina rakytníku. Hlavní uplatnění nacházejí zejména plody oranžové barvy, pro jejichž vznik je zapotřebí mít na zahradě nejméně dvě rostliny – samčí a samičí, neboť se jedná o dvoudomou rostlinu. Velice známý je zejména fakt, že plody rakytníku obsahují vysoké množství vitamínu C, a to mnohonásobně více než například pomeranč. Nechybí v něm i další vitamíny, jako jsou vitamíny skupiny B, dále vitamíny A, D a další biologicky aktivní látky.

 

Protinádorové a detoxikační účinky

Rakytník řešetlákový nachází využití nejen jako významný zdroj vitamínů. Příznivě působí na podporu a zvýšení imunity a proti bakteriím a virům, proto je vhodné rakytník užívat při nachlazení. Dále disponuje protinádorovými účinky a pomáhá při různých infekčních a zánětlivých onemocněních. Zvyšuje též odolnost proti stresu a má významné detoxikační účinky. Mezi léčivé účinky rakytníku se řadí i příznivý vliv na trávení, kardiovaskulární systém a regeneraci pokožky.

 

Užívání v mnoha variantách

Pozitivní účinky rakytníku můžete poznat hned v několika variantách. Pokud rakytník pěstujete na vlastní zahradě, pak si můžete snadno vyrobit domácí marmeládu nebo rakytníkový sirup. Plody lze také usušit a rozemleté plody pak využívat pro výrobu čaje. Mnoho výrobků z rakytníku si lze dnes pořídit i přes internet, například jde o 100% přírodní rakytníkovou šťávu RokiVital. Šťáva z rakytníku je ideální volbou pro posílení imunity ve chřipkových obdobích. Zakoupit si ji můžete například v internetovém obchodě Herbavis.

+420 777 625 667
info@beltina.cz

All rights reserved. Beltina 2013-2015
Beltina - prodej potravinových doplňků pro Vaše zdraví

Inzerce zdarma, bazar bez registrace. Okamžité zveřejnění inzerce.


Zahradní technika za akční ceny s dopravou zdarma a dárkem. Autorizovaný prodejce.


Tipnet.cz - nákupní galerie s nejprodávanějším zbožím. Tip na dárek?


Bazénová chemie, bazény a bazénové příslušenství. Specialista na bazény.


+420 777 625 667
info@beltina.cz

Barevné samolepky na zeď do dětského pokoje.
Originální samolepky na zeď vše skladem.