poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Hyperaktivní měchýř

Hyperaktivní močový měchýř způsobuje náhlé nutkání na močení. Toto nutkání je většinou obtížné zastavit a tento problém může vést až k neovladatelné ztrátě moči (urgentní inkontinenci). Lidé s tímto problémem se často cítí trapně, izolovaně nebo omezují svou práci a společenský život. Dobrou zprávou je, že ve většině případů lze určit přesnou příčinu těchto problémů a zvolit vhodnou léčbu.

Příznaky


Toto onemocnění se projevuje náhlým nutkáním na močení, které je obtížné kontrolovat. Pacient také zažívá urgentní inkontinenci, tj. mimovolní odchod moči ihned po naléhavé potřebě močení, dále také časté močení, obvykle osm nebo vícekrát v průběhu 24 hodin. Také nutnost chodit močit v noci, až dvakrát nebo vícekrát. Přestože pacient je často schopen dostat se na záchod v době, kdy má náhlý pocit nutkání na močení, nečekaně časté močení a noční močení může narušit jeho život.

Příčiny onemocnění


Hyperaktivní močový měchýř vzniká tím, že se svaly močové měchýře začnou stahovat mimovolně, i když je objem moči v močovém měchýři nízký. Tyto kontrakce vytváří naléhavou potřebu močit. Několik faktorů může k tomuto stavu přispět, například neurologické poruchy, jako je mrtvice a roztroušená skleróza, cukrovka, léky, které způsobují rychlé navýšení produkce moči nebo vyžadují, abyste je brali s velkým množstvím tekutin, abnormality močového měchýře, jako jsou nádory nebo močové kameny, také faktory, které brání vyprazdňování močového měchýře – zvětšená prostata, zácpa nebo předchozí operace, nadměrná spotřeba kofeinu či alkoholu, klesající kognitivní funkce v důsledku stárnutí nebo neúplné vyprázdnění močového měchýře. Konkrétní příčina hyperaktivního močového měchýře je však neznámá.

Jak se léčí Hyperaktivní měchýř potravinovými doplňky

Léčba je většinou kombinací různých strategií, které vedou k úlevě od příznaků tohoto onemocnění: Behaviorální intervence jsou většinou první volbou. Pomáhají a nemají žádné vedlejší účinky. Mohou zahrnovat cvičení svalstev pánevního dna a močového svěrače, které pomáhá zastavit nedobrovolné stahy močového měchýře. Zlepšení se většinou projeví po šesti až osmi týdnech. Dalším důležitým opatřením je zdravá hmotnost, neboť obezita zhoršuje příznaky. Dobrý způsob je také časový rozvrh pro návštěvy toalety, například každé dvě až čtyři hodiny, který způsobí zvyk chodit močit každý den ve stejnou dobu. Další možností je intermitentní katetrizace, kdy je pomocí katétru močový měchýř pravidelně zcela vyprazdňován. Nošením absorpčních vložek nebo spodního prádla můžete chránit své oblečení a vyhnout se nepříjemným incidentům, takže nebudete muset omezovat své aktivity. Pro zmírnění příznaků hyperaktivního měchýře se také podávají léky, které sníží případy inkontinence. Patří mezi ně například Ditropan, Oxytrol a další. Další možností jsou injekce, které se v malých dávkách vpravují přímo do tkáně močového měchýře, aby částečně paralyzovaly svaly. Chirurgický zákrok je vyhrazen pouze pro pacienty s těžkými příznaky, kteří nereagují na jiné druhy léčby. Cílem je zlepšit schopnost močového měchýře k ukládání moči a snížit tlak v močovém měchýři. Avšak tyto postupy nepomohou od bolestí. Intervence zahrnují například zvýšení kapacity močového měchýře, či jeho úplné odstranění.

Vhodné potravinové doplňky při

Alternativní medicína doporučuje například akupunkturu.

Kdy navštívit lékaře s

I když toto onemocnění není u starších osob neobvyklé, hyperaktivní močový měchýř není normální součástí stárnutí. Pokud příznaky narušují váš život, poraďte se s lékařem. Existují procedury, které vám mohou pomoci. Přestože projednání takto soukromé záležitosti s lékařem nemusí být snadné, stojí to za to, zvláště pokud vaše problémy narušují váš pracovní plán, sociální interakce a každodenní činnosti.

Hyperaktivní měchýř - fakta a rady

Mezi rizikové faktory hyperaktivního měchýře patří vyšší věk, zvětšená prostata, cukrovka, mozková mrtvice nebo Alzheimerova choroba.

Doporučení týkající se

Pokud chcete příznakům hyperaktivního močového měchýře předcházet, dodržujte tato doporučení: Udržujte si zdravou váhu, pijte dostatek tekutin, omezte také potraviny a nápoje, které by mohly močový měchýř dráždit, například alkohol, kofein, sycené nápoje, čokoládu, citrusové šťávy a ovoce, kukuřičný sirup, kořeněná jídla, med, mléko, cukr, umělá sladidla, čaj, rajčata a ocet. Také přestaňte s kouřením a posilujte svaly pánevního dna Kegelovými cviky.


Zdroj: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/home/ovc-20311819


Hyperaktivní měchýř - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®