poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Crohnova nemoc

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu. Je charakteristická dlouhotrvajícím vředovatěním jednoho i více úseků trávicího traktu od ústního otvoru k řitnímu, včetně přilehlých mízních uzlin. Zanícená místa jsou po zahojení zarostlá jizvou, která zužuje průchodnost trávicí soustavy. Také mohou vznikat falešné píštěle či abnormální spoje vedoucí z jedné střevní smyčky do druhé nebo dokonce do jiného orgánu.

Příznaky


Mezi hlavní příznaky Crohnovy choroby patří bolesti břicha, které jsou často popisovány jako přerušované křeče, někdy také jako tupá, konstantní bolest. Dále je to průjem, který mohou mít někteří pacienti 10x až 20x za den, také občas krev ve stolici. Pacienti ztrácí chuť k jídlu, ve vážných případech má horečku, ztrácí na váze. Vzhledem k tomu, že Crohnova choroba se týká také imunitního systému, její příznaky lze pozorovat i mimo trávicí trakt – například bolesti kloubů, oční problémy, kožní vyrážku nebo jaterní onemocnění.

Příčiny onemocnění


Ačkoli existuje mnoho teorií o tom, co způsobuje Crohnovu chorobu, žádná z nich nebyla dosud prokázána. V současnosti se vědci domnívají, že Crohnova choroba je způsobena kombinací těchto faktorů: imunitní problémy systému, genetika, faktory životního prostředí. Imunitní problémy: Obvykle buňky imunitního systému chrání tělo pře škodlivými mikroorganimy, které do něj vstoupily. Organismus se brání reakcí v podobě zánětu a poté, co je látka odstraněna, zánět ustupuje. Z nějakého důvodu však imunitní systém lidí s Crohnovou chorobou reaguje neadekvátně. Buď omylem brání tělo také před užitečnými mikroorganismy, nebo se zánětlivá reakce nezastaví. Chronický zánět poté vede v těle k vředům a dalším problémům. Genetika: Příbuzní pacientů s Crohnovou chorobou mají o něco větší pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění. Asi 10 až 20 % lidí s Crohnovou chorobou má dalšího člena rodiny se stejným onemocněním. Tento stav je častější u určitých etnických skupin, jako jsou Židé a je častější u bělochů. Faktory životního prostředí mohou být také spouštěčem tohoto onemocnění. Ty mohou zahrnovat následující: látky z potravy, mikroby, cigaretový kouř a jiné dosud neznámé látky. Tyto faktory mohou přispět k počátku onemocnění tak, že vyvolají imunitní odezvu systému nebo mohou přímo poškodit sliznice střev.

Jak se léčí Crohnova nemoc potravinovými doplňky

Léčba Crohnovy choroby spočívá v podávání léků k zastavení zánětu ve střevech. Někteří lidé mají vážné, dlouhodobé symptomy, které vyžadují silnější medikamenty nebo jejich kombinaci s chirurgickým zákrokem. Typ léčby se odvíjí od příznaků a jejich vážnosti. Mnoho lehčích příznaků například reaguje na podávání léků proti průjmům. Pro mírné až středně těžké příznaky doporučují lékaři antibiotika, někdy aminosalicyláty. Závažné případy mohou být léčeny kortikosteroidy nebo imunomodulačními léčivy. Poté, co jsou příznaky choroby pod kontrolou, se léčba zaměřuje na léky nebo jejich kombinace, které ji udrží v remisi. Některé závažné případy Crohnovy nemoci je třeba léčit v nemocnici, občas je také nutný chirurgický zákrok.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje probiotika, která udržují sliznici trávicího traktu v dobrém stavu. Také je důležité doplňovat vitamin K a vitaminy skupiny B. Důležité jsou také antioxidanty a vysoké dávky vitaminu C.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře volejte, pokud máte některé z výše uvedených příznaků, či již máte chorobu diagnostikovánu a projevuje se u vás následující: horečka nebo třesavka, točení hlavy, pocity na omdlení nebo zrychlený srdeční tep, těžká dehydratace, silná bolest břicha nebo silné bolesti a nadýmání, bolest a otok v anální oblasti, opakované zvracení, ucpaný řitní otvor. Nikdy nepodceňujte výše zmíněné příznaky, neboť některé z nich mohou také značit toxický megakolon, což je vzácná komplikace Crohnovy choroby, která vyžaduje urgentní léčbu. Neléčený megakolon může způsobit prasknutí tlustého střeva, které může být smrtelné.

Crohnova nemoc - fakta a rady

Crohnově chorobě nelze zabránit, jelikož není známá její příčina.

Doporučení týkající se

Mírné příznaky choroby mohou být léčeny léky proti průjmu nebo změnami ve stravě a výživě. Obecně lékaři doporučují neužívat nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen, které mohou způsobit rozpuk nemoci. Účinky se však mohou lišit u jednotlivých pacientů, promluvte si tedy vždy s lékařem. Můžete si také pomoci sami. Důležité je omezit nebo přestat s kouřením, které projevy nemoci zhoršuje, zdravý jídelníček a pravidelné cvičení. Nikdy neberete antibiotika, pokud vám je doktor nepředepsal.


Zdroj: http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/



Crohnova nemoc - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®