poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Bipolární afektivní porucha

Užitečné informace - Choroby a zdravotní stavy - Bipolární afektivní porucha

Tato duševní nemoc, také známá jako maniodepresivní psychóza, přináší závažné změny nálady, nespavost, kolísání energie, změny chování a myšlení. Lidé s bipolární poruchou mohou mít období, ve kterém se cítí velmi šťastní a jindy naopak smutní a bez energie. Období mezi těmito dvěma je většinou bez jakýchkoli větších výkyvů nálad. Velké výkyvy v pocitech člověka se mohou projevovat také podrážděností a impulzivním nebo nezodpovědným rozhodováním. Asi polovina lidí trpících maniodepresivní psychózou trpí také na halucinace a přeludy.

Příznaky


Nelze popsat přesný vzor střídání nálad, neboť se toto onemocnění projevuje různě. Prudké kolísání nálad se může měnit během týdne, ale také měsíců či let. Mezi nejčastější příznaky onemocnění patří nadměrné štěstí, naděje a vzrušení, následné náhlé zvraty k podrážděnosti, zlobě a nepřátelskosti, dále roztěkanost, překotná řeč a špatná koncentrace, zvýšená energie a menší spotřeba spánku, neobvykle vysoký sexuální apetit, tvoření velkolepých a nereálných plánů, špatný úsudek, závislost na drogách a alkoholu, impulsivnost. Během následných depresivních období naopak smutek, ztráta energie, pocity beznaděje a bezcennosti, problémy se soustředěním, neovladatelný pláč, popudlivost, únava, nespavost, prudké přibývání či ubývání na váze, myšlenky na smrt nebo sebevraždu, pokus o sebevraždu.

Příčiny onemocnění


Vznik choroby je ovlivněn několika faktory, především geny, změnami v mozku a stresovým prostředím. Do jaké míry jednotlivé faktory působí je stále zkoumáno.

Jak se léčí Bipolární afektivní porucha potravinovými doplňky

Bipolární poruchu lze léčit. Hlavní léčba zahrnuje léky, tzv. „stabilizátory nálady,“ například karbamezapin, lamotrigin nebo lithium. Někdy se také používají antipsychotika, doporučuje se také psychoterapie. Nejtěžší je léčit pacienty, u nichž se náladové propady střídají několikrát za rok a trpí navíc drogovou závislostí či alkoholismem.

Kdy navštívit lékaře s

Pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete některé z výše uvedených příčin, tj. náhlé změny nálad, energie, myšlení a chování, navštivte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Bipolární afektivní porucha - fakta a rady

Bipolární porucha může vést až k sebevraždě. Naučte se rozeznat varovné signály a okamžitě vyhledejte pro nemocného lékařskou pomoc: deprese, izolace, postižený mluví o sebevraždě, jedná nedbale, má více nehod, pije alkohol či užívá drogy, zaměřuje se na morbidní a negativní témata, hovoří o smrti a umírání, hodně pláče nebo naopak přestává projevovat emoce, rozdává majetek.


Zdroj:  http://www.webmd.com/bipolar-disorder/mental-health-bipolar-disorder#3


Bipolární afektivní porucha - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®