poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Chudokrevnost (anémie)

Anémie je snížení počtu červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu, což má za následek snížení množství kyslíku, které je krev schopna rozvádět po těle. Následkem toho má tělo a jeho buňky k dispozici mnohem méně energie k vykonávání běžných funkcí.

Příznaky


Hlavním příznakem anémie je pocit únavy a malátnosti, bledá kůže, dásně, nehtová kůžička a oční spojivky, také dušnost, závratě či mdloby, bolesti hlavy a problémy se soustředěním. Příznakem anémie z nedostatku železa jsou lámavé nehty a černá nebo krvavá stolice způsobená střevním krvácením. Pokud máte bolavá ústa, nadmuté břicho, nucení na zvracení a trpíte nechutenstvím, může se jednat o chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové. Anémie z nedostatku vitaminu B12 se projevuje problémy s chůzí a udržením rovnováhy, brněním v rukou a nohou, či ztrátami paměti a zmateností.

Příčiny onemocnění


Příčinou anémie je nedostatek červených krvinek nebo nedostatek proteinu v červených krvinkách. Ženy, které mají silné menstruační krvácení, ženy těhotné nebo kojící mohou onemocnět anémií z nedostatku železa. Je-li však příčinou anémie onemocnění, které způsobuje ztrátu krve (například vředy) nebo rakovina žaludku či tlustého střeva, je nutné ji léčit. Nedostatek kyseliny listové, která je nutná k tvorbě červených krvinek, způsobuje anémii z nedostatku kyseliny listové. Nejčastěji postihuje mladistvé, těhotné ženy, kuřáky, alkoholiky a osoby se špatnou životosprávou. Anémie z nedostatku vitaminu B12 (nejběžnější typ zvaný zhoubná anémie) může trvale poškodit mozek, páteř a mentální funkce. Příčinou není nedostatek vitaminu B12 ve stravě, ale neschopnost jeho vstřebávání z potravy – problém, který bývá genetický nebo je průvodním znakem některých chorob, jako je například zánětlivé onemocnění střev. Aplastická anémie se vyskytuje vzácně, nesouvisí se stravou; průvodcem může být virus nebo ozáření, toxiny, silné léky nebo chronické onemocnění.

Jak se léčí Chudokrevnost (anémie) potravinovými doplňky

Způsob léčby se odvíjí od zjištěné příčiny. Nejčastější příčinou anémie je nedostatek železa, léčba tedy probíhá podáváním preparátů s obsahem tohoto prvku. Přibližně po třech měsících je provedeno krevní vyšetření, a pokud byla léčba úspěšná, hodnoty by se měly znormalizovat asi po 6 až 8 týdnech od jejího začátku. Při anémii z nedostatku vitaminu B12 či kyseliny listové se jako léčba podává vitamin B12 a některé další vážnější případy anémie se řeší na specializovaných odděleních hematologie.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje především doplnit železo. Dávejte si pozor na běžně předepisované produkty, které jsou téměř nevstřebatelné, a proto způsobují problémy se stolicí. Také kyselinu listovou a biotin, a to ideálně v celém komplexu vitaminů skupiny B. Vzhledem k tomu, že vstřebávání železa je podmíněno dostatečným příjmem vitaminů, je třeba doplňovat i ty, především vitamin C. Pokud je anémie spojena se sníženou funkcí štítné žlázy, je také potřeba upravit její funkci a zharmonizovat celý hormonální systém i trávicí trakt.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře ihned volejte, pokud užíváte železo a dostanete krvavý průjem, horečku, trpíte únavou, zvracíte nebo máte křeče. Příliš velké množství železa v organismu může mít smrtelné následky. Lékaře požádejte o radu, pokud máte příznaky anémie nebo se léčíte na anémii způsobenou stravou a váš stav se ani po dvou týdnech nelepší.

Chudokrevnost (anémie) - fakta a rady

Lékaře ihned volejte, pokud užíváte železo a dostanete krvavý průjem, horečku, trpíte únavou, zvracíte nebo máte křeče. Příliš velké množství železa v organismu může mít smrtelné následky. Lékaře požádejte o radu, pokud máte příznaky anémie nebo se léčíte na anémii způsobenou stravou a váš stav se ani po dvou týdnech nelepší.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, https://empatia.inshop.cz


Chudokrevnost (anémie) - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®