poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Narkomanie – drogová závislost

Užitečné informace - Choroby a zdravotní stavy - Narkomanie – drogová závislost

Drogy jako prostředek pro zlepšení nálady, ztlumení bolesti či ke změně reality znaly téměř všechny kultury v dějinách. Často však dochází k jejich nadměrnému užívání až závislosti. Narkomanie znamená užívání látek – povolených nebo zakázaných – tak často nebo v množství, které má za následek fyzické, mentální, citové a společenské poškození. Závislost je ztráta kontroly nad užíváním drogy. Odborníci dosud nevědí, proč někteří lidé berou drogy jen občas, zatímco jiní jsou na nich závislí téměř okamžitě. Většinou se však shodují na tom, že drogová závislost je nemoc a nikoli pouze známka slabé vůle a že by měla být jako nemoc léčena. Nadměrné užívání zakázaných drog je nebezpečné a může být i smrtelné. Značným problémem je však i užívání povolených drog. Většina lidí si alespoň jednou nechá předepsat větší množství léků, například prostředků proti bolesti, prášků na spaní a sedativ. Dokonce i volně prodejné „mírné“ léky mohou uškodit, jestliže jsou užívány ve velkém množství. A to nemluvíme o alkoholu a tabáku, které mají na svědomí více lidských životů, než všechny zakázané drogy dohromady.

Příznaky


Mezi typické příznaky narkomanie patří změna vzhledu, oblékání, držení těla, změny v chování ovlivňující práci i vztahy, špatná nálada nebo náhlé změny nálady, neklid, někdy extrémní netečnost, nevysvětlené absence v zaměstnání, na dohodnutých schůzkách, podivné finanční problémy, výpadky paměti, touha po drogách, neschopnost přestat je brát, lhaní o jejich užívání, neustálé myšlenky na to, jak drogu získat.

Jak se léčí Narkomanie – drogová závislost potravinovými doplňky

Podobně jako alkoholiky i drogově závislé lze jen obtížně léčit, protože si obvykle svůj problém vůbec nepřipouštějí, ani když ohrožuje jejich život. Úspěšná léčba má za cíl poskytnout postiženým společenskou podporu, zvýšit jejich sebevědomí a naučit je způsobu, jak se vyhýbat situacím, které by mohly vyvolat recidivu.

Kdy navštívit lékaře s

Požádejte o okamžité lékařské vyšetření, jestliže jste těhotná (nebo se domníváte, že jste) a užívala jste drogy. Také pokud někdo ve vašem okolí (zejména jde-li o dítě či mladistvého) projevuje známky nadměrného užívání drog.

Doporučení týkající se

Nepodlehnout znovu drogám vyžaduje podstatnou změnu návyků a způsobu života. Rekonvalescence bývá náročná a závisí na hloubce závislosti. Pokud chcete zůstat „čistí,“ hledejte podporu u členů rodiny, přátel a kolegů, obnovujte zaniklé kvalitní vztahy. Spojte se s některou terapeutickou skupinou při střediscích protidrogové prevence. Vyhýbejte se také místům a situacím, které jsou spojeny s užíváním drog. Najděte si nové přátele, kteří neberou drogy a snažte se nestýkat se s lidmi, o nichž víte že u nich narazíte na drogy. Dejte pozor, abyste nehledali náhradu v nějaké jiné závislosti – hazardních hrách, kouření, alkoholu či přejídání. Snažte se jíst zdravě sportovat. Stanovte si nové životní cíle, obnovte staré atraktivní životní plány a krok za krokem na nich pracujte. Je-li to možné, spojte se k jejich dosažení s další osobou, postupujte ve dvou. Vyhledejte nové přátele v nějaké zájmové skupině.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová



Narkomanie – drogová závislost - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®