poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Močové kameny

Močové kameny jsou tvrdé útvary, které vznikají v moči z přebytečných kmenotvorných látek. V ledvinách se krev zbavuje odpadních látek, které se mísí s vodou a tvoří se moč. Kaménky, které se vytvoří v ledvinách, musí projít močovody, odkud odcházejí s močí z těla. Některé kaménky nepůsobí žádné komplikace. U některých osob ale jejich cesta z ledvin do močového měchýře trvá hodiny, dny někdy i týdny a je provázena silnými bolestmi, které ustanou, jakmile kamének z těla odejde. Někdy se kamének zachytí v močovodu a zablokuje průtok moči. Jeho odstranění se většinou provádí mimotělní rázovou vlnou, kdy se kaménky rozbijí a močí se vyloučí.

Příznaky


Mezi nejčastější příznaky močových kamenů patří záchvaty ostré bolesti, obvykle na jedné straně těla – bolest začíná v bedrech a postupuje k tříslům, u mužů se objevuje bolest ve varlatech a v penisu, potíže s močením, časté nucení na močení. S obtížemi odchází vždy jen malé množství moči, pacient vylučuje tmavou moč či má v moči krev, zvrací. Některé další příznaky mohou signalizovat infekci ledvin: horečka, bolest při močení, zakalená moč.

Příčiny onemocnění


Močové kameny bývají dědičné a častěji se vyskytují u mužů než u žen. Zvýšené riziko tohoto onemocnění se objevuje u osob s dráždivým tračníkem, Crohnovou nemocí, dnou a chronickým zánětem močových cest. Vyskytuje se také častěji v zemích s horkým podnebím, kde se lidé hodně potí, takže málo tekutin vymočí a v moči se pak usazují odpadní látky, ze kterých se tvoří kaménky. Někteří odborníci se domnívají, že příčinou vzniku močových kaménků mohou být u některých osob i bakterie sídlící v ledvinách.

Jak se léčí Močové kameny potravinovými doplňky

Léčba ledvinových kamenů se odvíjí od jejich velikosti – ty, které jsou menší než 6 mm, většinou odchází z těla spontánně, zatímco těm větším je nutné uměle pomoci. Základem léčby je zvýšená hydratace, podávání analgetik proti bolesti, na uvolnění svaloviny se dávají spasmolytika a pro lepší odtok moči diuretika. Pokud k vyloučení moči nedojde ani po 4 týdnech, či se vyskytne jakákoli komplikace (neutišitelné bolesti apod.), přistupuje se k chirurgickému zákroku.

Vhodné potravinové doplňky při

Dle alternativní medicíny jsou močové kameny vždy problémem překyselení, proto se kromě kvalitního pitného režimu doporučují přípravky na zezásadění organismu (např. vojtěška). Na rozpuštění usazenin se doporučuje rostlina juka a antioxidanty, které zatvrdliny z těla odstraní. Vhodné je také zvýšit konzumaci česneku a petržele, které mají močopudné a antibiotické účinky.

Kdy navštívit lékaře s

Ihned vyhledejte lékaře, pokud pociťujete návaly ostré bolesti v zádech, v břiše nebo v boku, pokud máte potíže s močením nebo zjistíte krev v moči. Také pokud jsou příznaky doprovázeny horečkou.

Doporučení týkající se

Močové kameny často recidivují. Snažte se jejich návratu předcházet účinnou prevencí, jejímž základem je trvalá změna pitného režimu, stravovacích návyků i životního stylu. Za den bychom měli vymočit 2 – 2,5 litrů moči. Od toho by se měl odvíjet i náš pitný režim, tj. zvýšit jej při extrémním pocení, průjmech atd. Alespoň polovinu z přijímaných tekutin by měla tvořit voda, kterou můžete střídat s minerálkami, ovocnými šťávami či čaji. Výborný je například čaj z čekanky obecné, který pomáhá kaménky rozpouštět. Naopak nevhodné jsou nápoje s vysokým obsahem kofeinu a coca cola, také alkalické minerální vody. Ve stravě je vhodné omezit jídla bohatá na šťavelany – čokoládu, špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju apod. Déle je dobré udržovat na rozumné hranici také příjem vápníku a soli. Důležitý je také dostatek pohybu.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, https://cs.medlicker.com, https://empatia.inshop.cz/



Močové kameny - diskuze

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®