poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Zarděnky

Nakažení virem zarděnek (Rubivirus) způsobuje nemoc, která se dříve označovala jako třídenní spalničky. Až němečtí badatelé identifikovali zarděnky jako samostatnou nemoc oddělenou právě od spalniček.

Příznaky Zarděnek


U většiny lidí probíhá infekce poměrně mírným průběhem, ale má svá úskalí. Když se nakazí žena v prvním trimestru těhotenství, infekce může způsobit vážné vrozené vady nazývané souborem příznaků - kongenitální syndrom zarděnek. Otékají lymfatické uzliny, na obličeji se objevuje červená vyrážka s lehce nerovným povrchem, která se šíří a v závěru pokrývá celé tělo. Pokud se zarděnkami nakazí dospělý člověk, často toto onemocnění doprovází i bolesti kloubů postižených zánětem. Klouby bolí klidně ještě dalších šest týdnů, ale pozitivní je, že infekce zprostředkovává celoživotní imunitu.

Příčiny onemocnění Zarděnkám


Zarděnky jsou nakažlivým onemocněním, které se šíří prostřednictvím vdechovaných kapének kontaminovaným vzduchem. Inkubační doba je 14 - 21 dnů, po které většina lidí pociťuje mírné zvýšení tělesné teploty s dalšími méně i více charakteristickými příznaky.

Jak se léčí Zarděnky potravinovými doplňky

Zarděnky se léčí symptomaticky. Podávají se léky na snižování tělesné teploty a léky tlumící bolest. V těžších případech při napadení mozkové tkáně nebo v případě trombocytopenické purpury se podávají kortikosteroidy a nesteroidní antirevmatika. Povětšinou však probíhá pod lehkým klinickým obrazem s domácím klidovým režimem. Izolace po dobu sedmi dnů po vzniku vyrážky je vhodná z hlediska další možné nákazy ostatních.

Zarděnky - fakta a rady

Zarděnky patří mezi nemoci, které podléhají pravidelné imunizaci.

Doporučení týkající se Zarděnek

Očkování je důležité zejména z důvodu rizika infekce nenarozeného plodu.

Doplňující informace k Zarděnkám

Vrozený syndrom zarděnek postihuje až 90 % dětí u žen, které prodělalo toto onemocnění v prvním trimestru těhotenství. Velmi často se tedy rodí postižené děti s celoživotními zdravotními problémy.


Zarděnky - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®