Růže šípková - šípek
(Rosa canina)
Růže šípková (Rosa canina L.) někdy nazývaná též planá růže nebo zkráceně šípek je planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. U tohoto druhu se
rozlišují dva poddruhy - růže šípková pravá (Rosa canina canina L.) a růže šípková křovištní (Rosa canina corymbifera (Borkh.) C. Vicioso). Růže šípková je
až 3 metry vysoký keř se silně ostnitými větvemi, množstvím opadavých listů a hákovitě zahnutými ostny. Lichospeřené listy jsou na větvích střídavě posazeny.
Květy této růže jsou světlounce růžové, posazené buď jednotlivě nebo v květenství lata. Rozkvetlé šípky můžeme vidět od června do července. Plody růže
šípkové určitě všichni velmi dobře znáte. Jedná se o krásné červené šípky, které se uvnitř skládají z několika malých hranatých tvrdých nažek. Obal pro toto
souplodí vznikl srůstem některých květních a stonkových částí. Celkově se však jedná o hodně variabilní druh. Růže šípková roste převážně na úhorních
stanovištích, mezích a okrajích lesů a na výslunných stráních.
Nejčastější uplatnění růže šípkové
Šípky jsou oblíbené především pro svůj velký obsah vitamínu C, který blahodárně působí při
jarních únavách či chřipce.
Jak růži šípkovou užívat
Sbírají se šípky v době zralosti, tj. v září až říjnu. Suší se co možná nejrychleji za teplot 60 až 80 °C.
Droga
obsahuje zejména vitamín C, kterého je v zralých a neusušených šípcích přítomno 0,2 až 1%. Sušením však dochází k jeho poklesu zhruba o 45 až 90%, z čehož se
v čaji rozpustí jen přibližně 40%, což v praxi znamená, že do jednoho šálku šípkového čaje se dostane maximálně jen nějakých 10 mg tohoto vitamínu (pro
srovnání: při chřipkách jsou doporučovány megadávky vitamínu C v množství 2000 až 5000 mg denně). Dále jsou přítomny karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1,
B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), asi 30% cukrů, slizy, pektin, minerální látky aj.
Šípkový čaj se užívá k celkovému
posílení organismu a vzhledem k tomu, že působí i mírně močopudně, lze jej využít i při zánětlivých onemocněních močového ústrojí nebo při ledvinových či
močových kaméncích. Čaj je nejlépe připravovat z drcených šípků, které se vaří asi 10 minut (použijí se 2 čajové lžičky šípků na 250 ml vody). Čaj z
okvětních lístků údajně ulevuje od žaludečních křečí. Jako posilující prostředek bývá doporučován i šípkový likér (1 l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní luhuje
ve 3 l žitné, pije se pak 1 sklenka denně před jídlem).
Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin,
díl 4.
Růže šípková - šípek - doplňující informace
Mimo čajů lze ze šípků vyrobit velmi dobré víno či marmeládu nebo
džem.
Růže šípková - šípek - diskuze
Ostatní bylinky: