poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Lymská borelióza

Toto onemocnění, které je přenášeno klíšťaty či jiným hmyzem, může mít dlouhodobý průběh. Hmyz přenáší bakterie z myší, lesní zvěře a jiných živočichů. Aby došlo k přenosu bakterií, musí klíště zůstat určitou dobu zakousnuté. Bakterie pak napadají kůži, nervový systém, srdce a klouby.

Příznaky


Kulaté nebo oválné, ostře ohraničené tmavě červené skvrny se světlým středem, které se vytvoří 2 dny až 1 měsíc po kousnutí hmyzem a přetrvávají 2 až 4 týdny i déle (v některých případech onemocnění postrádá tento příznak). Do 1 měsíce přichází bolesti kloubů a svalů, malátnost, horečka, zimnice, bolest v krku nebo hlavy. Po několika týdnech nebo měsících může také dojít k ochrnutí obličejových svalů, pacient má ztuhlý krk, světloplachost, nepravidelný tep a trpí na mdloby a bolesti a otoky kloubů.

Příčiny onemocnění


Původcem tohoto onemocnění je bakterie Borrelia burgdorferi, která se v přírodě vyskytuje u malých savců a lesní zvěře. Přenašečem na člověka je klíště obecné a k nákaze dojde buď přisátím infikovaného klíštěte, nebo vškrábáním jeho výkalů či kousků rozdrceného těla.

Jak se léčí Lymská borelióza potravinovými doplňky

Léčba boreliózy spočívá v užívání antibiotik a kortikosteroidů, pokud nemoc zasáhne klouby.

Vhodné potravinové doplňky při

Celostní medicína doporučuje vysoké dávky nenasycených mastných kyselin, které zabraňují rozvinutí zánětu (např. pupalkový olej). Také je nutné podpořit imunitní systém látkami s protibakteriálními účinky a posílit slezinu a lymfatický systém. Pokud pacient bral antibiotika, je také nutné znovuobnovit bakterie ve střevním traktu.

Kdy navštívit lékaře s

Lékaře navštivte, pokud vás kouslo klíště či pociťujete příznaky lymské boreliózy nebo pokud se po ukončení léčby příznaky znovu objevily.

Doporučení týkající se

Jestliže najdete klíště, okamžitě ho odstraňte. Uchopte ho pinzetou a pomalu vytahujte. Klíště nemačkejte ani nekruťte, aby se bakterie nedostaly na kůži nebo do krve. Klíště nevyhazujte, ale uložte jej do sklenice s lihem pro případné testy. Místo kousnutí vydezinfikujte lihem a umyjte si ruce.


Zdroj: Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, https://empatia.inshop.cz


Lymská borelióza - diskuze


| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®