poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Reveň dlanitá

(Rheum palmatum)
Reveň pochází ze severozápadní Číny a Tibetu, ale postupným rozšířením se dostala přes Indii do Evropy. Byla oblíbenou bylinou u perských a arabských lékařů. Pro kuchyňskou úpravu jí známe jako rebarboru (R. rhabarbarum). Má hořkou, chladnou a sušší chuť. Mezi její účinné látky patří taniny, pryskyřice a minerály.

Nejčastější uplatnění reveně


V Číně se používá kořen. Jeho chladivý efekt má i pročišťující vlastnosti na játra. Odvádí horkost z jater, žaludku a krve. Dokáže rozproudit stagnující krev. Sbírá se k podzimu.

Reveň dlanitá - působení a účinky


Má projímavé účinky, upravuje zažívání. Působí adstringentně a antibakteriálně.

Jak reveň užívat

Z kořene se připravuje tinktura. Účinky jsou dány vlivem dávky. Od 1 ml výše stimuluje játra a je jako mírné projímadlo. Nepřekračujte dávkování 2 ml. Předchází kolikovým bolestem ve střevě. Slabý odvar nebo méně, než 1 ml tinktury lze použít při průjmu, silnější dávky jsou naopak účinné při chronické zácpě, křečích či zpožděné menstruaci.

Vedlejší účinky reveně

Dlouhodobější užívání může dráždit sliznici tlustého střeva a bolesti naopak vyvolávat.


Při používaní reveně pozor na

Bylina je silně projímavá, v době těhotenství jí neužívejte. Vyhněte se listům, jsou toxické a jejich požití by skončilo tragicky. Obsahuje oxaláty, užívat by jí neměli lidé s dnou a artritidou. Není vhodná při močovém písku a ledvinových kamenech.

Reveň dlanitá - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®