poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Prvosenka jarní

(Primula sp.)
Prvosenka jarní (P. Veris) je známější pod názvem petrklíč. Název je odvozen z latinského primus - „první“. Kvete totiž na jaře mezi prvními květy, které můžete spatřit. Dnes se již poměrně vzácně vyskytuje i její jednoduše zaměnitelný druh Prvosenky bezlodyžné (P. Vulgaris). Je sladká, s mírně zahřívajícími účinky. Součástí květů jsou silice, glykosidy a hořčiny. Kořeny podporují vykašlávání, mají totiž vysoký obsah saponinů a dalších látek, např. salicyláty (s podobným účinkem jako acylpyrin).

Nejčastější uplatnění prvosenky


Kdysi byl kořen považován za skvělý lék při artritidě, dnes se používá zejména na prsní kašel u chronických bronchitid. Podílí se na odstranění lepkavého bílého hlenu při nachlazení. Stimuluje a zahřívá plíce.

Prvosenka jarní - působení a účinky


Květy mají zklidňující a adstringentní účinky, rovněž podporují pocení. Kořen je dobrý na vykašlávání, je protizánětlivého charakteru.

Jak prvosenku užívat

Z květů se připravuje nálev, tinktura, obklad, mast i éterický olej. Nálev užívejte při bolestech hlavy a při zánětu dýchacích cest ho popíjejte po doušcích. Nálev lze také využít jako obklad. Namočená složená gáza se přikládá při neuralgii trojklanného obličejového nervu. Mast se používá na spáleniny od slunce a kožní skvrny. Éterický olej lze použít do koupele, usnadňuje usínání. Používá se i jako přísada do masážních olejů. Z kořene se připravuje odvar, který ulevuje od kašle a zmírňuje projevy artritidy a revmatismu. Rovněž ho lze použít na výrobu tinktury nebo obkladů.

Prvosenka jarní - fakta a rady

Květy se sbírají v období květu březen-duben a kořen na podzim.

Vedlejší účinky prvosenky

Ve vyšších dávkách saponinů má hemolytický účinek.


Při používaní prvosenky pozor na

Kořen neužívají lidé alergičtí na acylpyrin nebo s poruchou srážlivosti krve. Kontraindikován je zejména při užívání warfarinu a s jinými léky zřeďujícími krev. V těhotenství stimuluje k činnosti dělohu, takže také neužívat!

Prvosenka jarní - doplňující informace

Listy mají vysoký obsah vitamínu C.

Prvosenka jarní - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®