poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Kalina

(Viburnum sp.)
Kalina obecná (V. opulus) je léčivým svalovým relaxanciem. Rostlina je známá již ze 14. století, kdy jí Chaucer propagoval ke konzumaci plodů. Dřívější obyvatelé Ameriky jí užívali k léčbě příušnic a otocích lymfatických uzlin. Blízká příbuzná Kalina slívolistá silně působí na uvolnění dělohy. Má svíravou, hořko-chladnou a suchou chuť. Mezi její účinné látky patří hořčiny, taniny, saponiny a kyselina valerová.

Nejčastější uplatnění kaliny


Kůra z kmene kaliny obecné uvolňuje svaly. Je prospěšná při nahromaděném fyzickém a emocionálním napětí. Toto napětí se projevuje ztuhlými zdviženými rameny a sevřeným dýcháním. Kůra je účinkuje na srdeční soustavu při hypertenzi. Zmírňuje projevy zácpy. Kůra z kořene je silným svalovým uvolňovačem, konkrétně nejvíce působí na dělohu. Je vhodná při menstruačních bolestech a krvácení po porodu. Snižuje vysoký krevní tlak.

Kalina - působení a účinky


Působí proti křečím, je adstringens. Současně uvolňuje svalstvo, má sedativní účinek. Je i kardiotonikem (ovlivňuje sympatikus) a uterorelaxans.

Jak kalinu užívat

Z kůry kmene (V. opulus) se chystá tinktura nebo krém. Tinkturu je dobré využít při kolikách různého původu, např. střevní, žlučníková a ledvinná. Při zácpě vyvolané napětím lze kůru kombinovat s ořešákem popelavým nebo kořenem reveně. Na krém si připravte tinkturu s podobným základem emulgační masti a aplikujte při svalových křečích nebo při ztuhlosti ramen. Z kořenové kůry (V. prunifolium) se vyrábí tinktura, která se užívá při menstruačních nebo poporodních bolestech. Můžete pít i šálek silného odvaru při menstruačních bolestech, ale tinktura je účinnější.

Kalina - fakta a rady

Kůra se sloupává z kmenů na jaře ještě před rozkvětem nebo lze vykopat kořen na podzim a sloupnout z něj kůru.

Vedlejší účinky kaliny

Vedlejší účinky kůry kmene nebo kořene nejsou známy, ale syrové plody jsou jedovaté.


Kalina - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®