poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Pivoňka

(Paeonia sp.)
Pivoňka je léčivka, i když se považuje hlavně za okrasnou rostlinu. V minulosti se využívala k léčbě epilepsie a dalších nemocí nervového původu. Její název je pravděpodobně odvozen od jména Paeos (lékař v období trojské války). V čínské medicíně se používají dvě důležité odrůdy - P.lactiflora a P. Suffruticosa. Má nahořklou chuť, je kyselejší a studená. Obsahuje účinné alkaloidy, asparagin, silice a kyselinu benzoovou.

Nejčastější uplatnění pivoňky


Kořen červené pivoňky se používá k ochlazení krve, ale v případě její stagnace zase k rozproudění. V jedné londýnské nemocnici se s ním léčí ekzémy dětí. Kořen bílé pivoňky zlepšuje energii v játrech a podporuje jejich funkci. Je velmi účinným tonikem pro ženy, používá se při menstruačních poruchách. Účinky kůry kořene jsou v léčbě ekzému ve výzkumné fázi. Má však své uplatnění při léčbě nežitů a opouzdřených zánětech neboli abscesech.

Pivoňka - působení a účinky


P. lactiflora červených a bílých květů má antibakteriální účinky, působí protizánětlivě a proti křečím. Snižuje tlak krve, je současně také analgetikem. P. Suffruticosa má podobné účinky a je i sedativem.

Jak pivoňku užívat

Kořen P. lactiflory červené i bílé odrůdy se používá k přípravě odvaru. Odvar z červené odrůdy je vhodný k ochlazování krve (ekzémy, záněty, krvácení z nosu). Na 600 ml vody použijte 45 g kořene na tři dávky - mírní bolesti spojené se zraněními. Odvar z bílého kořene se užívá při potížích s játry a menstruačních poruch. Tonikum je vhodné ke zkrášlení pokožky.

Vedlejší účinky pivoňky

Vedlejší účinky jsou velmi vzácné a vyskytují se obvykle se silným předávkování, který může být doprovázen prudkým poklesem krevního tlaku, závratě, ospalost, snížená pozornost, slabost, alergické reakce (zarudnutí, svědění, vyrážka, otok kůže).


Při používaní pivoňky pozor na

Tinktura se nedoporučuje užívat při zvýšené kyselosti žaludku a nízkém krevním tlaku. Neužívejte během těhotenství a kojení.

Pivoňka - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®