poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Oman

(Inula sp.)
Oman pravý byl od pradávna považován za velmi významnou bylinu v řeckém a římském léčitelství. Jednalo se o všelék na různé druhy nemocí, od nevolnosti, poruchy menstruace, zažívání až po bolestivý ischias, kožní choroby a malomocenství. Dnes se používá na podporu dýchacího systému v akutním i chronickém stádiu nemoci. Jeho chuť je mírně hořká, současně nasládlá a teplá. Obsahuje sliz, silice, inulin, steroly, hořčiny a zřejmě i alkaloidy.

Nejčastější uplatnění omanu


Po chřipce nebo bronchitidě vrací rychle do kondice, kořen uvolňuje hlen z dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání. Pomáhá při zácpě hlavně u dětí. Květy I. Japonica jsou indikací k léčbě astma, bronchitidy, pálení žáhy a zvracení. Mají stimulující účinek na nervovou soustavu, trávení a kůru nadledvin.

Oman - působení a účinky


Působí jako tonikum a expektorancium. Podporuje vylučování potu. Má antibakteriální, antifungicidní a antiparazitický účinek.

Jak oman užívat

Odvar z kořene (I. Helenium) se užívá jako doplňková léčba při bronchitidě, astmatu, kataru dýchacích cest a senné rýmě. Je vhodné tonikum k podpoře zažívání. Tinktura je silnější a je ideální při chronicitě onemocnění a při celkové slabosti. Odvar nebo naředěná tinktura se užívá na ekzémy a varikózní vředy. Z odvaru se také připravuje sirup v terapeutických dávkách od 10-20 ml. Odvar z květů se uplatní při nevolnosti, zvracení a kašli.

Oman - fakta a rady

Inulin se používal jako náhražka sladidla při cukrovce. Sbírá se na podzim, před sušením se omyje a krájí na menší kusy.

Vedlejší účinky omanu

Některé látky mohou vyvolat alergickou reakci.


Při používaní omanu pozor na

Někdy zvyšuje účinek léků na cukrovku a vysoký krevní tlak.

Oman - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®